Dolní Rakousko zlevní o desetinu neomezené cestování veřejnou dopravou

Poslední vyrobený Cityjet Siemens Desiro ML. Foto: ÖBB/Marek KnoppPoslední vyrobený Cityjet Siemens Desiro ML. Foto: ÖBB/Marek Knopp

Zájem o roční jízdenky jejich zlevněním výrazně stoupl.

Počtem obyvatel druhá největší spolková země v Rakousku (po Vídni) se rozhodla od 1. listopadu ještě více zatraktivnit veřejnou dopravu. Společně s Burgenlandskem zlevní zhruba o desetinu.

Regionální jízdenka pro Dolní Rakousku a Burgenladsko stála dosud 550 eur na rok, nově bude stát 495 eur. Podobné zlevnění nastane i u jízdenek pro senoory a mládež. Jízdenka pro metropolitní region, tedy včetně Vídně, vyjde na 860 eur namísto 915 eur.

Od zavedení klimatické jízdenky zhruba před rokem se v Dolním Rakousku prodalo celkem asi 85 000 takových ročních jízdenek. Zlevnění oznámil hejtman Ludwig Schleritzko.

Dolní Rakousko je zemí dojíždějících za prací. Z Dolního Rakouska do Vídně denně dojíždí 200 000 Dolních Rakušanů. Ale také kolem 80 000 Vídeňanů denně dojíždí za prací do Dolního Rakouska,“ řekl Schleritzko. Před zavedením klimatických jízdenek se v Dolním Rakousku prodalo kolem 60 000 ročních jízdenek, za poslední rok 85 tisíc. „Efekt zavedení těchto jízdenek je patrný,“ dodal hejtman.

Rakouská spolková vláda oznámila, že přidá celkem 80 milionů eur spolkovým zemím na podporu veřejné dopravy. „Cenově dostupná veřejná doprava je velmi důležitá, protože je dobrá pro klima a dobrá pro peněženku,“ řekla ministryně dopravy Leonore Gewesslerová.

Klimatickou jízdenku si dosud v Rakousku zakoupilo více než 180 tisíc cestujících.

Tagy Dolní Rakousko KlimaTicket
32 komentářů