Dolní Rakousko chystá miliardové investice do železnice k českým hranicím

Rychlík Silva Nortica. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářRychlík Silva Nortica. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Dolnorakouská vláda odmítla obnovení provozu na některých tratích, po zavedení autobusů stoupl počet cestujících.

Rakouské spolkové dráhy a spolková země Dolní Rakousko chystají v příštích 20 letech investice ve výši 2,3 miliardy eur do vylepšení železniční infrastruktury v oblasti nazývané Weinviertel, která je zhruba mezi Vídní a hranicemi s Českem a Slovenskem.

V závěru roku konkrétnější plány představil dolnorakouský radní pro dopravu Ludwig Schleritzko. Zlepšení se týká i tratí k českým hranicím do měst Retz a Laa an der Thaya.

Jsou to investice, které přinesou výrazné zlepšení podmínek pro zhruba 40 tisíc cestujících denně,“ uvedl Schleritzko. Dojde ke zvýšení rychlosti či vybudování nových nástupišť. Například do Retzu má dojít k částečnému zdvoukolejnění trati a zvýšení rychlosti na 160 km/h. Jen do trati do Laa an der Thaya plánuje Rakousko investovat 190 milionů eur. Zrychlení by pak mohli i využít čeští cestující ze Znojma.

Vláda naopak definitivně odmítla obnovení provozu na souboru tratí Schweinbarther Kreuz. Důvodem je nárůst počtu cestujících po zavedení autobusů na dvojnásobek. To ukazuje, že zastavení provozu na některých tratích a nahrazení autobusy vede někdy naopak k růstu počtu cestujících.

Mapa plánovaných investic do železnic v Dolním Rakousku. Foto: Noe.gv.at

Mapa plánovaných investic do železnic v Dolním Rakousku. Foto: Noe.gv.at

Tagy Dolní Rakousko Rakousko Weinviertel
132 komentářů