Dokument: V horní části Václavského náměstí budou jezdit tři denní tramvajové linky

Návrh podoby Václavského náměstí s tramvajemi. Pramen: IPRNávrh podoby Václavského náměstí s tramvajemi. Pramen: IPR

V nočním provozu je v podélném směru na Václavském náměstí navržen provoz linky 95.

Pražský dopravní podnik uzavřel v první polovině ledna smlouvu se společností Eurovia, která do tří let zbuduje v horní části Václavského náměstí tramvajovou trať. Jak bude vypadat provoz po dokončení nové tramvajové spojky, ukazuje dokument organizátora dopravy ROPID. Výňatek z něj přináší deník Zdopravy.cz bez úprav. 

Nová tramvajová trať, která spojí Vinohradskou ulici s Václavským náměstím, umožní snížit přetížení Ječné ulice a křižovatky Karlovo náměstí tramvajovou dopravou. Zlepší současně možnosti odklonových tras při mimořádných situacích v centru města, přispěje k růstu cestovní rychlosti tramvajové dopravy v Praze a pomůže zvýšit pravidelnost provozu tramvají nejen v centru města, ale i na jeho okrajích.

Spojení z Vodičkovy ulice do Vinohradské, z Masarykova nádraží k Muzeu, z náměstí Republiky do středu Vršovic či z Újezdu k Českému rozhlasu zrychlí nově vedené tramvajové linky až o cca 10 minut při každé cestě. Nová spojení také přispějí ke snížení počtu potřebných přestupů, přičemž zlepšení povrchových spojení v centru města naopak pomůže ke snížení zatížení linek metra v centrálních úsecích a umožní tak v metru nabídnout potřebnou kapacitu dalším cestujícím z okrajů města.

Základní předpoklady pro zřízení obsluhy nové tramvajové tratě byly nastaveny již při přípravě linkového vedení tramvají v roce 2016. Cílem tehdejších úprav v síti tramvají bylo připravit je tak, aby výstavby nových tratí již neměly výraznější dopad na zásadní změny trasování linek tak, jak je Pražané znají.

Pro denní obsluhu nové trati na Václavském náměstí jsou navrhovány tři tramvajové linky (6, 13 a 21) provozované ve standardních intervalech 8 minut ve špičkách, 10 minut kolem poledne, 15 minut o víkendu a 20 minut pozdě večer.

V nočním provozu je v podélném směru na Václavském náměstí navržen provoz linky 95.

Linka 6, která nyní spojuje střed Václavského náměstí s náměstím I. P. Pavlova poměrně zdlouhavou trasou přes Karlovo náměstí a Ječnou ulici, je navržena k vedení přes novou zastávku Muzeum, přičemž její cesta na I. P. Pavlova se tak ze středu Václavského náměstí zkrátí o cca 5 minut. Touto změnou trasy dojde k odlehčení tramvajemi přetížených úseků v Ječné ulici a na Karlově náměstí, čímž by mělo dojít k mírnému zlepšení pravidelnosti ostatních linek zde provozovaných.

Na lince 13 budou místo sólo vozů nově provozovány soupravy a linka zajistí z Čechova a Vršovického náměstí výraznější posilu k tramvajové lince 22. Ze středu Vršovic a zastávky Náměstí Míru bude linka 13 pokračovat jako dnes k Muzeu, ovšem dále do středu Václavského náměstí, k Masarykovu nádraží, na Náměstí Republiky a přes Malostranskou a Pražský hrad na Malovanku. Největší poptávka po nově trasované lince 13 se očekává v úseku Náměstí Republiky – Muzeum – Francouzská ulice. Dále by měla linka 13 nabídnout spojení k Pražskému hradu i odjinud než z lokalit, kde je provozována linka 22. Po dostavbě tramvajové trati na Strahov pak linka 13 zajistí přímé spojení ze Strahova do centra města.

V případě, že nebude dostatečně silná poptávka po novém spojení linkou 13 přes Chotkovu ulici, lze uvažovat o jejím přesměrování přes Letenské náměstí a Strossmayerovo náměstí.

V úseku Muzeum – Olšanské hřbitovy nahradí provoz linky 13 linka 21, na níž budou také nasazeny spřažené soupravy. Linka ze své současné konečné zastávky na Radlické dojede k Andělu a následně bude pokračovat přes Újezd a Národní třídu do Vodičkovy ulice, odkud odbočí k Muzeu a bude po Vinohradské ulici pokračovat na Olšanské hřbitovy.

Linky 15 a 21 ukončené na Olšanských hřbitovech budou připravené pro prodloužení na novou TT na Sídliště Malešice. Provoz linky 21 v dolní části Plzeňské ulice nahradí z Radlic odkloněná linka 7.
V Radlicích bude novou plnohodnotnou linkou v celotýdenním provozu již zmíněná linka 21 směřující na Národní třídu a Václavské náměstí. Ve špičkách pracovních dnů bude navíc v současné trase linky 21 mezi Radlicemi, Andělem a Nádražím Braník v provozu nová linka 30.

Vedení a změny jednotlivých linek ve formátu pdf.

 

 

Tagy ropid tramvaje na Václavské náměstí
40 komentářů