Na Masarykově nádraží se objevily nové infopanely. Ukazují odjezdy MHD, umějí i mimořádnosti

Na Masarykově nádraží se objevily nové infopanely. Foto: PIDNa Masarykově nádraží se objevily nové infopanely. Foto: PID

Během hokejového šampionátu postihne důležitý přestupní uzel výluka. Nejen fanouškům mají pomoci tabule.

Projekt Čitelná Praha, kterým se pražský organizátor dopravy ROPID snaží zlepšit vzhled navigačních prvků v metropoli, představil další nový typ infotabulí. Cestující je naleznou na momentálně za provozu přestavovaném Masarykově nádraží, kde jim má pomoci v přesedání z vlaků na MHD.

Panely rozměrově připomínají spíše „citylight“ vitríny známé ze stanic metra. Ukážou nejbližší odjezdy metra a tramvají, na jejich vzniku se podílely i České dráhy a společnost Penta, která v oblasti Masaryčky buduje rozsáhlé developerské projekty včetně obřího patra nad nástupišti.

Časy odjezdů zobrazují pro stanici metra Náměstí Republiky i zastávek tramvají Masarykovo nádraží, a to včetně jejich případného zpoždění.

Na Masarykově nádraží se objevily nové infopanely. Foto: PIDNa Masarykově nádraží se objevily nové infopanely. Foto: PIDNa Masarykově nádraží se objevily nové infopanely. Foto: PIDNa Masarykově nádraží se objevily nové infopanely. Foto: PIDNa Masarykově nádraží se objevily nové infopanely. Foto: PIDNa Masarykově nádraží se objevily nové infopanely. Foto: PID

Umí též zobrazovat mimořádnosti i změny v dopravě. To využijí cestují již brzy. Před nádražím totiž začne rozsáhlá výluka kvůli výměně kolejí směrem k Dlážděné ulici. Tabule lidem ukáží navigaci na nejbližší funkční zastávky v okolí.

Opravy tramvajových tratí a výluky metra přehledně. Praha ukázala plány na celý rok

Rekonstrukce v ulicích Havlíčkova – Dlážděná v termínu 29. 4.–30. 6. čelí kritice, jelikož důležitý přestupní uzel odstřihne právě v době konání hokejového mistrovství světa, kdy se očekává zvýšený pohyb fanoušků z celé Evropy ve městě.

Podle DPP však trať na velkoplošných BKV pochází z roku 1983 a poslední modernizací prošla před více než 20 lety. Nyní se zároveň upraví kolejové oblouky v křižovatce a lépe zabezpečí přechody.

Černá se prosazuje

Podobné tabule s odjezdy linek MHD, i když v menším formátu, jsou umístěny už delší dobu také na vlakových nádražích v Holešovicích a Libni.

ROPID také instaluje chytré odjezdové tabule na jednotlivých zastávkách MHD ve větších dopravních uzlech.

Loni v listopadu se dokončilo osazování digitálních panelů na 15 větších autobusových zastávkách v Praze. Zároveň vysoutěžil zakázku na dodání až 150 dalších panelů v designu Olgoj Chorchoj na důležité tramvajové a autobusové zastávky.

Podobné chystá pro autobusovou dopravu i Středočeský kraj.

Zčernají další zastávky i nádraží. Čitelná Praha ukázala své plány, chystá i nový vyhledávač

Nový „černý“ design informačních prvků v MHD a na veřejných prostranstvích se podle provedených průzkumů setkává s rozporuplnými reakcemi.

V roce 2024 bude pokračovat pilotování nových prvků navigačního systému jak v metru a na zastávkách povrchové dopravy či na železnici, tak i v rámci pěší navigace.

Pilotní vlakovou stanicí pro testování doplňkových prvků Čitelné Prahy bude Praha-Dolní Počernice, následovat budou Úvaly. Nové navigační tabule byly doplněny i na dokončované druhé části lávky od nového nádraží Rajská zahrada k metru.

Navigaci na jednotlivá nástupiště získají také autobusové terminály Černý Most nebo Roztyly.

Tagy Masarykovo nádraží nové barvy PID ropid
73 komentářů