Deutsche Bahn nabídla zvýšení mezd o deset procent, odbory chtějí více

Jednotka ICE 3neo. Foto: Deutsche BahnJednotka ICE 3neo. Foto: Deutsche Bahn

Podle Deutsche Bahn jde o nejvyšší nabídku odborářům v historii.

Spory mezi vedením Deutsche Bahn a odborovým sdružením zaměstnanců na železnici a v dopravě EVG (Eisenbahn- und Verkehrsgewerkschaft) dál pokračují. Odboráři zatím odmítli poslední nabídku na zvýšení mezd zaměstnanců ze strany firmy, která počítá s růstem o 10 procent. Nikoliv však jednorázově.

„Učinili jsme nejvyšší nabídku ve své historii a EVG s námi odmítá jednat,“ říká personální ředitel Deutsche Bahn Martin Seiler. Podle něj je nabízený růst mezd více než dvojnásobný od původní nabídky.

Stávka zaměstnanců v posledních měsících několikrát ochromila provoz na německé železnici, naposledy 21. dubna. Němečtí odboráři se přitom nechali slyšet, že vzorem jim jsou francouzští kolegové, kteří stávkují častěji a výrazněji.

EVG ve svém vyjádření uvedlo, že nechápe postoj Deutsche Bahn, která podle jejich tvrzení od úterý odmítá jezdit. Výroky o navýšení mezd o deset procent považuje za zkreslující, protože jde o kumulovaný růst za několik let, nikoliv jednorázové navýšení. „Ten, kdo prohlašuje, že chce uklidnit spor o mzdách, nesmí mluvit o růstu během 27 měsíců, ale na kratší období. Rychlé navýšení mezd DB stále nenabízí,“ říká vyjednavač EVG Kristian Loroch.

DB na svých stránkách zveřejnila aktuální nabídku. Ta počítá s pětiprocentním navýšením od března příštího roku a dalšími 5 % od srpna. V červnu letošního roku by pak mělo dojít k výplatě 1250 eur a pak každý měsíc navíc 200 eur až do příštího února. Rovněž má dojít k zavedení minimální mzdy pro práci na železnici ve výši 13 eur na hodinu.

Odboráři nevyloučili, že opět v příštích dnech ochromí provoz na železnici formou stávky. Odboráři požadují zvýšení měsíční mzdy o nejméně 650 eur.

Tagy Deutsche Bahn EVG kolektivní vyjednávání
42 komentářů