Demolice drážních budov se dostaly na půdu parlamentu. Poslance zajímá, proč mají jít k zemi

Drážní domek v Bělé u Staré Paky. Foto: Správa železnicDrážní domek v Bělé u Staré Paky. Foto: Správa železnic

Ministr dopravy musí v interpelaci odpovědět na dotazy, jak Správa železnic rozhoduje o demolici drážních staveb.

Plány Správy železnic na demolici celkem 67 drážních budov začali řešit i poslanci. Poslanec a předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský kvůli seznamu nemovitostí ke zbourání písemně interpeluje ministra dopravy Karla Havlíčka. Na seznam budov k demolici upozornil před Vánoci jako první deník Zdopravy.cz.

Podle Farského je v seznamu řada budov v dobrém stavu, u některých podle snímků proběhla nedávno částečná rekonstrukce. Farský vidí jejich možné využití například pro skauty, kteří v minulosti získali některé drážní domky a proměnili je na své klubovny. Současně připouští, že u řady budov by náklady na rekonstrukci výrazně přesáhly náklady na demolici.

Farského v interpelaci zajímá, proč Správa železnic nevyužila jiných možností než jen demolice. „Proč SŽ budovy raději neprodá nebo nepřevede bezúplatně na spolky, neziskové organizace a jiné právnické osoby, které můžou využít budovy ke svojí činnosti?“ ptá se Farský. Zajímá ho i metodika, podle které Správa železnic vybírá budovy k demolici.

Správa železnic: objekty jsou nadále nevyužitelné

„Objekty jsou prázdné a nadále nevyužitelné. Většina vytipovaných objektů jsou už nevyužívaná stavědla, výhybkářská stanoviště, strážní domky ve špatném stavebně technickém stavu, s nevyhovujícími nebo chybějícími inženýrskými sítěmi, často v těsné blízkosti dráhy, případně s problematickým přístupem,“ uvedla v prosinci mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Některé objekty podle ní překáží výhledovým investicím Správy železnic.

Server Aktuálně.cz dnes upozornil, že plány na demolici se nelíbí ani v některých městech a obcích. Například v Jevíčku v Pardubickém kraji o demolici bude jednat v pondělí městská rada. Podle starosty Dušana Pávka upozornil město na možnou demolici železniční nadšenec, který se snažil vedení přesvědčit o záchraně. Podle Pávka ale Jevíčko, v němž žijí necelé tři tisíce obyvatel, o odprodej zřejmě neprojeví zájem.

„V Jevíčku vlaková doprava de facto nefunguje. Po trati tu jezdí pouze nákladní doprava, cestující nikoliv, takže město teď nevidí v záchraně železniční budovy smysl. Stejně byla léta nevyužívaná a to by se pravděpodobně nezměnilo ani v budoucnu,“ řekl Pávek. Podle něj se zastávka nachází ve špatném technickém stavu a město řeší řadu dalších jiných investic, které mají vyšší prioritu.

Tagy demolice demolice nádražních budov Správa železnic Top
170 komentářů