Stavba mostu přes dálnici na Zbraslavi vyjde na 31,5 milionu korun

Demolice mostu, ilustrační foto. Pramen: ŘSDDemolice mostu, ilustrační foto. Pramen: ŘSD

Výstavba nového mostu přes dálnici D4 v Praze-Zbraslavi by měla vyjít předběžně na maximálně 31,5 milionu korun bez DPH. Pražská

Výstavba nového mostu přes dálnici D4 v Praze-Zbraslavi by měla vyjít předběžně na maximálně 31,5 milionu korun bez DPH. Pražská Technická správa komunikací (TSK) začala v tendru hledat firmu, která ho postaví. Zájemci se mohou hlásit do konce února. Vyplývá to z oznámení o zahájení řízení zveřejněného ve věstníku veřejných zakázek. Původní most byl loni v listopadu zbourán kvůli špatnému stavu a nový by měl být podle předpokladů TSK hotov letos v září.

Most spojuje ulice Za Opusem a K Výtopně na zbraslavské straně se sjezdovou rampou z dálnice ve směru z Prahy. Nový most bude tvořit takzvaná předpjatá konstrukce o světlosti otvoru 33,50 metru a bude široký 9,60 metru. Konstrukce bude na velkoprůměrových pilotech. Povrch komunikace bude z asfaltového betonu.

Výše zmíněná cena nemusí být konečná, jedná se o předpokládanou nejvyšší hodnotu zakázky. Přesná cena bude známa až po výběru dodavatele.

Původní most byl kvůli havarijnímu stavu uzavřen loni 24. listopadu, kdy TSK zahájila přípravné práce nutné pro jeho zbourání. Následně pak v noci z 30. listopadu na 1. prosince byly zdemolovány všechny původní části mostu, vyjma základů pilířů.

Praha má se stavem mostů dlouhodobě problémy. TSK nyní připravuje mimo jiné opravu Barrandovského mostu. Na něm je potřeba opravit nosný systém, vyměnit povrchy, izolaci či odvodnění a je nutné opravit také celý plášť mostu. Práce na spodní části mostu mají začít ještě letos. Ve špatném stavu je také několik dalších mostů přes Vltavu, mezi nimi například Libeňský a Hlávkův, most Legií nebo Palackého most. TSK již zahájila jejich diagnostiku, stejně jako například lanového mostu na Jižní spojce.

ČTK

Tagy D4 demolice most Strakonická TSK Praha
35 komentářů