Olomouc opraví lávku pro pěší spojující okrajové části města. Využije k tomu uzavírky průtahu

Most přes I/35 v Olomouci je určen k demolici. Zdroj: Google MapsMost přes I/35 v Olomouci je určen k demolici. Zdroj: Google Maps

Na místě původního mostu vznikne nová lávka pro pěší a cyklisty.

Olomouc využije aktuální uzavírky průtahu I/35 k demolici mostu označeného M24. Ten silnici překlenuje před kruhovým objezdem u Globusu a spojuje čtvrti Neředín a Řepčín. Most je v havarijním stavu. V průběhu následujícího roku bude místo něj postavena nová lávka.

Most z roku 1975 dříve sloužil pro zemědělskou techniku, nyní jej využívají pěší a cyklisté. Prohlídky ukázaly, že i přes pravidelnou údržbu se stav nosné konstrukce zhoršuje. „Zásadním problémem je velmi špatný stav předpínací výztuže, a tím blížící se možnost poklesu napětí v této výztuži,“ komentuje stav mostu vedoucí odboru dopravy a územního rozvoje Marek Černý.

Stav mostu zhoršuje zejména zatékání dešťové vody, příčinou jsou podle města zejména nedostatky z dob jeho výstavby.

Most by měl jít k zemi mezi 27. a 29. říjnem, další práce mají pokračovat až do poloviny prosince. Silnice I/35 je v tomto úseku uzavřena kvůli opravám až do 10. listopadu, město se tak rozhodlo demolici směřovat do tohoto termínu, aby se vyhnulo dalším nutným uzavírkám.

Práce na nové lávce začnou příští rok v únoru a potrvají až do začátku srpna. Samotná nosná konstrukce by se měla stavět v období března až června. Soutěže se zúčastnilo sedm firem, s nejnižší nabídkovou cenou (17 896 443,62 Kč bez DPH) ji vyhrál Strabag. Cena zahrnuje demolici i stavbu nové lávky. Původní odhady podle magistrátu počítaly s částkou 34 890 440 korun.

Tagy demolice demolice mostu I/35 lávka lávka pro pěší a cyklisty most Olomouc
2 komentáře