DB otevřela nové depo na údržbu rychlovlaků, v Lužici najde práci až 1 200 lidí

Nové servisní zázemí pro údržbu jednotek ICE 4 v Cottbusu. Foto: Deutsche BahnNové servisní zázemí pro údržbu jednotek ICE 4 v Cottbusu. Foto: Deutsche Bahn

Do nového centra míří rekvalifikovaní pracovníci z končících uhelných elektráren.

Deutsche Bahn oficiálně otevřela nové velké servisní centrum na údržbu a opravy vysokorychlostních jednotek, zejména ICE 4. V lužickém městě Cottbus (Chotěbuz) v novém zázemí najde práci postupně až 1 200 lidí.

Nové depo včera slavnostně otevřel dopravce za účasti německého kancléře Olafa Scholze. Vzniklo ve městě, kam dosud jednotky ICE vůbec nezajíždějí. Výstavba 450 metrů dlouhé haly trvala 20 měsíců.

V novém zázemí bude probíhat takzvaná těžká údržba, tedy opravy nejvyšších stupňů. V první fázi zde vzniklo 450 nových míst, postupně zde DB do roku 2026 zaměstná 1 200 lidí. Jednotky ICE 4 mají postupně tvořit základ flotily vysokorychlostních vlaků Deutsche Bahn, objednáno jich je 137.

Část nových zaměstnanců depa jsou pracovníci z energetické společnosti LEAG, která v regionu provozuje dosluhující uhelné elektrárny.

DB očekává, že díky novým technologiím by mělo dojít ke kompletní údržbě jednotky a vyvazovací opravě během dvou týdnů. Díky délce haly nebude nutné jednotky rozpojovat jako v jiných servisních centrech. Současně tu vzniká další hala. Detailněji je projekt popsán na stránkách DB.

Nové servisní zázemí pro údržbu jednotek ICE 4 v Cottbusu. Foto: Deutsche BahnNové servisní zázemí pro údržbu jednotek ICE 4 v Cottbusu. Foto: Deutsche BahnNové servisní zázemí pro údržbu jednotek ICE 4 v Cottbusu. Foto: Deutsche BahnNové servisní zázemí pro údržbu jednotek ICE 4 v Cottbusu. Foto: Deutsche BahnNové servisní zázemí pro údržbu jednotek ICE 4 v Cottbusu. Foto: Deutsche BahnNové servisní zázemí pro údržbu jednotek ICE 4 v Cottbusu. Foto: Deutsche BahnNové servisní zázemí pro údržbu jednotek ICE 4 v Cottbusu. Foto: Deutsche BahnNové servisní zázemí pro údržbu jednotek ICE 4 v Cottbusu. Foto: Deutsche BahnNové servisní zázemí pro údržbu jednotek ICE 4 v Cottbusu. Foto: Deutsche BahnNové servisní zázemí pro údržbu jednotek ICE 4 v Cottbusu. Foto: Deutsche Bahn
Tagy Deutsche Bahn ICE 4
67 komentářů