Další škrty v dopravě. Končí školní linky i velká část nočních spojů, předčasnou stopku mají sezónní vlaky

Cyklohráček. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářCyklohráček. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Praha a Středočeský kraj předčasně zruší sezónní rekreační vlaky, většina měst a krajů škrtá školní spoje.

Dopravci a objednatelé po celé zemi pokračují v oznamování další redukce výkonů ve veřejné dopravě. Prakticky všechna města přistupují od zítřka kvůli uzavírce škol k přerušení školních linek, výrazné omezení nastává i u večerních a nočních spojů.

Největší škrty ohlásila za posledních 24 hodin Praha: už včera Ropid jako objednatel oznámil stopku pro část autobusových linek jezdících po 22. hodině, teď k nim přibyly i například železniční spoje.

V Praze končí dočasně školní linky 251 až 275, od pondělí pak nepojedou školní spoje na příměstských autobusových linkách PID, které jsou v jízdním řádu vyznačeny příslušnými poznámkami – jedná se zpravidla o spoje, které neměly být v provozu také 29. a 30. 10. 2020. Toto opatření platí po dobu zavřených základních škol.

Škrty se dotknou také plánovaných sezónních rekreačních vlaků, které provozují pro Prahu a Středočeský kraj České dráhy a KŽC doprava. Ty měly původně jezdit ještě dva víkendy. Jde o spojení typu Cyklohráček či Kokořínský rychlík nebo Posázavský motoráček.

Dočasně dojde také ke zrušení víkendového nočního rozjezdu ve 2:30 z Prahy do Středočeského kraje. Podrobné informace o aktuálních omezeních v systému Pražské integrované dopravy jsou na stránkách PID.

Od úterý 13. října platí povinnost ochrany nosu a úst nejen v dopravních prostředcích, ale také v prostoru zastávek povrchové dopravy, na nástupištích a v přístřešcích.

Omezení nastane prakticky ve všech městech a krajích, některé dopravní podniky připravují prázdninový provoz.

Přehled dalších omezení dopravy v říjnu kvůli druhé vlně pandemie

Brno:  Zrušena část nočních rozjezdů. Od středy přerušen provoz školních autobusových linek š85 – š88, příští týden většina linek MHD přejde na prázdninový provoz, výjimkou jsou páteřní linky (např. tramvajové linky 1, 6, 8 a trolejbusové linky 25 a 26), jejichž provoz zůstane zachován v běžném režimu jako je tomu nyní.

Ostrava: od úterý zrušena část autobusových linek, od pátku škrty na tramvajové lince 10

Liberec: zrušení školních linek a omezení posil.

Most a Litvínov: zrušení školních spojů, nasazení větších autobusů kvůli dodržování rozestupů.

Opava: zrušení školních linek

České Budějovice: od čtvrtka přechod na prázdninový provoz

Liberecký kraj: konec nočních železničních rozjezdů z Liberce.

Jihomoravský kraj: Z důvodu aktuálního vývoje epidemie COVID a zastavení výuky na všech školách bude od pátku 16. 10. 2020 na regionálních autobusových linkách označených číslem vyšším než 100 operativně zaveden omezený provoz trvající předběžně do 30. 10. 2020. Budou platit omezení obdobná jako v období podzimních prázdnin. Současně od noci z 16. na 17. října budou mimo provoz noční autobusy zajišťované regionálními autobusovými linkami. Provoz nočních spojů bude zachován pouze na linkách 403, 501, na linkách N89, N91, N94, N95, N96 a na nočních vlacích.

Přehled průběžně aktualizujeme (poslední aktualizace 15:24)

Tagy omezení dopravy kvůli koronaviru PID praha Pražská integrovaná doprava Středočeský kraj
40 komentářů