Další sabotáž na moldavské dráze. Do motoru vozu 811 někdo nasypal písek

Motorový vůz 811 společnosti Railway Capital. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářMotorový vůz 811 společnosti Railway Capital. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Railway Capital nečelí útoku na svůj moldavský provoz poprvé.

Společnost Railway Capital (RC), která od prosince 2022 zajišťuje provoz na trati z Mostu na Moldavu v Krušných horách, zaznamenala v této lokalitě další sabotáž. V noci z neděle na pondělí neznámý člověk výrazně poškodil motorový vůz 811. Deník Zdopravy.cz o tom informoval majitel RC Jan Šatava.

Pachatel se podle Šatavy vloupal do vozu, kde se neúspěšně snažil vlámat i na stanoviště strojvedoucího. Když se mu to nepovedlo, zaměřil se na destrukci v salonu pro cestující. Mimo jiné přeřezal trubky topení, což byla také zprvu hlavní škoda, které si zaměstnanci RC všimli.

Při bližším ohledání ale zjistili, že u motoru chybí olejové víčko a do motoru někdo nasypal písek. „Nemyslím si, že to byla náhoda a že tu řádil nějaký kolemjdoucí. Na procházku si běžně písek nenosíte,“ vyjádřil se Šatava. Podle něj šlo o snahu poškodit společnost a její provoz.

Velká škoda nevznikla podle něj něj jen díky tomu, že se nikdo nepokusil motor s pískem nastartovat. „To by bylo na výměnu motoru řádově za půl milionu,“ řekl Šatava. Takto zaměstnanci motor pouze vymyli.

Railway Capital nečelí útoku na svůj moldavský provoz poprvé. Hned první den jejím vlakům někdo namazal v horském klesání koleje olejem, firma také několikrát musela řešit kameny nastražené na trati. Policie zjistila, že koleje namazal strojvedoucí Českých drah, který za to následně dostal podmínku.

Společnost Railway Capital vyhrála takzvané tržní konzultace, ve kterých Ústecký kraj vybíral dopravce pro tuto trať. Nabídla lepší podmínky než České dráhy, které zde do té doby jezdily. Nově jezdí na Moldavu také GW Train Regio s víkendovými spěšnými vlaky z Ústí nad Labem.

 

Tagy moldavská dráha motorový vůz 811 Railway Capital
126 komentářů