Kvůli špatnému stavu uzavřela Správa železnic trať na Moldavu

Motorový vůz 810 v Dubí. Foto: Phil Richards / Flickr.comMotorový vůz 810 v Dubí. Foto: Phil Richards / Flickr.com

Oznámení o přerušení provozu přichází před hlavní turistickou sezónou.

(aktualizováno 15:56) Moldava v Krušných horách přijde nejméně do října o železniční spojení. Správa železnic dnes rozhodla, že trať z Dubí na Moldavu kvůli špatnému stavu dočasně uzavře. Vyplývá to z oznámení, které Správa železnic rozeslala dopravcům. Důvodem jsou závady v „geometrickém profilu koleje a nedostatečná držebnost upevňovadel“.

„Výstupy z pravidelného měření stavu železničního svršku dnes ukázaly v úseku Dubí – Mikulov v několika případech překročení mezních limitů bezpečné provozuschopnosti trati. Úsek Dubí – Moldava byl proto preventivně vyloučen z provozu,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Oznámení o přerušení provozu přichází před hlavní turistickou sezónou na této několikrát odepisované trati. Správa železnic v oznámení dopravcům uvedla,  že vlaky nepojedou v říjnu. Krátce po vydání textu ale přišlo tiskové oddělení s verzí, že trať bude zprovozněná dříve.  „Po rozboru situace nyní Správa železnic uspíšila opravy plánované na měsíce září–říjen 2021 a objednala práce na výměně kolejového roštu s nejbližším termínem zahájení. Aby byl dopad na letní turistickou sezónu co nejmenší, byl harmonogram prací zkrácen na přibližně 30 dní nepřetržité výluky. Dokončení prací předpokládáme na přelomu června a července,“ dodal Gavenda.

Oznámení dopravcům o výluce úseku Dubí - Moldava.

Oznámení dopravcům o výluce úseku Dubí – Moldava.

Podle původních plánů měla na trati skončit minulý týden více než měsíční výluka kvůli nutným opravám. Ty měly zahrnovat výměnu stávajících dřevěných pražců a kolejnic na více než čtyřkilometrovém úseku, sanaci skalních zářezů a opravu koleje č. 3 ve stanici Moldava. Na opravy ale nakonec nedošlo.

Poslední práce na této trati probíhaly v roce 2018, a to za celkem 64 milionů korun. Společnost Strabag Rail tehdy sanovala trať poničenou sesuvem svahu v nepřístupném terénu mezi novoměstským a mikulovským tunelem.

Moldavská dráha je historická trať vedoucí z Mostu do Freibergu. V důsledku poválečného uspořádání byla dráha na hranicích přerušena, chybí zhruba osmikilometrový úsek mezi Moldavou a saským Holzau.

Od roku 2018 funguje společenství 20 českých a saských obcí, které usiluje o obnovu dráhy. Saské ministerstvo dopravy proto nechalo zpracovat studii proveditelnosti, která má prověřit možnosti obnovy přeshraničního úseku dráhy. Výsledek by měl být znám letos v létě.

Tagy Moldava moldavská dráha Správa železnic Trať 135 Most - Moldava v Krušných horách
288 komentářů