Další mezinárodní linka do Polska. České dráhy otestovaly zajíždění do Zawidówa

Motorový vůz Stadler RS1 v Zawidówě. Foto: ČDMotorový vůz Stadler RS1 v Zawidówě. Foto: ČD

Polská pohraniční obec již přímé spojení s Libercem má: autobusy.

Na seznamu přeshraničních železničních spojení mezi Českem a Polskem by letos měla přibýt další linka. Liberecký kraj chce letos prodloužit linku z Liberce do Černous za hranice do polského Zawidówa.

Termín zahájení není zatím jasný, České dráhy jako dopravce k tomuto udělaly minulý týden první důležitý krok. Podnikly první zkušební jízdu s motorovým vozem Stadler RS1 do této stanice. V Zawidówě aktuálně žádné osobní vlaky nejezdí, po trati jezdí pouze nákladní vlaky. V Zawidówě nejezdí žádné osobní vlaky od roku 2000. Nevýhodou je i umístění stanice: do středu obce je to 2,5 kilometru. Přímé spojení s Libercem už polská obec má: jezdí sem autobusy do průmyslové zóny v Liberci.

Cílem jízdy bylo ověřit kompatibilita vozidla řady 840 s infrastrukturou na přeshraničním úseku do Zawidówa, například s nástupištěm v Zawidówě. Šlo také o praktické prověření činnosti rádiového spojení a ověření skutečné jízdní doby pro tento úsek a vozidlo,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Zkušební jízdě byli přítomni vedle zástupců ČD i zástupci polského dopravce Koleje Dolnośląskie a polského správce infrastruktury PKP PLK. Zkušební jízda proběhla podle prvních informací s kladným výsledkem.

Liberecký kraj na dotazy zaslané v pátek reagoval odpovědí, že tento týden k plánům rozešle jeho organizace KORID LK tiskovou zprávu. Kraj o plánech na nové spojení do Polska mluvil již loni, stanice Zawidów je zanesena i v jízdních řádech pro trať 037.

Jednání s polskou stranou o podmínkách provozu v současné chvíli ještě probíhají, proto další detaily k zahájení komerčního provozu do/ze Zawidówa v tuto chvíli nemůžeme ještě uvést,“ dodal Štáhlavský. Podle informací deníku Zdopravy.cz je cílem zahájení na konci dubna.

V případě Libereckého kraje by šlo o druhou přímou linku do Polska, vlaky zajíždí ještě na trati přes Tanvald a Harrachov do stanice Szklarska Poręba Górna. Přes polské území jezdí také vlaky z Liberce do Žitavy, po trati ale jen projíždí.

Tagy 037 Liberec - Frýdlant - Černousy 037 Liberec - Jindřichovice pod Smrkem České dráhy Liberecký kraj Zawidów
128 komentářů