Liberec čeká komplikovaná výluka dvou tratí kvůli opravám mostů

Tramvaj T3R.PLF v zastávce Viadukt v Liberci umístěné u železničního mostu přes Hanychovskou ulici. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czTramvaj T3R.PLF v zastávce Viadukt v Liberci umístěné u železničního mostu přes Hanychovskou ulici. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Termín výluk není ještě jasný, omezení letos nastane kvůli jiné akci na trati do Frýdlantu.

Správa železnic se chystá na opravu dvou mostů v Liberci, po kterých vedou dvě vytížené tratě: na Hrádek nad Nisou a Frýdlant. Půjde o viadukt přes Hanychovskou ulici a most přes Novou ulici. Na zpracovatele projektové dokumentace rekonstrukce viaduktu již běží aktuálně soutěž.

Důvodem opravy viaduktu je především jeho technický stav. „Železobetonová konstrukce má výrazně zvětralé betony, které se odlupují v blocích. Kamenná konstrukce má vypadané spárování a dochází k výrazným průsakům s tvorbou rampouchů v zimním období. Jejich odstraňování je pak problematické kvůli tramvajové troleji i silné silniční dopravě. Investicí předejdeme vznikajícím komplikacím, které by později mohly vážně ohrozit provoz. Rekonstrukce dále vylepší i volný mostní průřez,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Souběžně s touto akcí proběhne oprava mostu přes Novou ulici. „Stavební práce na obou mostech si vyžádají výluky, jejich rozsah bude možné přesněji určit na základě technického řešení obou mostů. Předpokládáme přitom časovou koordinace obou staveb z důvodu eliminace výluk,“ dodal Gavenda.

Kdy oprava proběhne, není ještě jasné. „Akce bude závislá na koordinaci s dalšími investicemi na trati Liberec – Hrádek nad Nisou tak, aby bylo možné zachovat návoz materiálu i dopravu kolejových pracovních prostředků,“ vysvětlil Gavenda.

Cestující mezi Libercem a Frýdlantem ale už první omezení čeká letos kvůli opravám jiného úseku. K rekonstrukci dojde mezi Krásnou Studánkou a Mníškem u Liberce. „Opravu nelze odkládat, aby nedošlo k omezení provozních parametrů,“ vysvětlil Gavenda, proč se s výlukou nepočká na zahájení opravy mostů v Liberci.

Tagy 037 Liberec - Frýdlant - Černousy Hanychovská liberec Správa železnic Trať 089 Liberec - Varnsdorf
7 komentářů