Další město s vlakem na letiště. Nová zastávka v Katovicích Čechům zatím cestu neusnadní

Nová zastávka u katovického letiště. Zdroj: Katowice AirportNová zastávka u katovického letiště. Zdroj: Katowice Airport

V budoucnu umožní přímé napojení centra Katovic na letiště dokončení modernizace železniční infrastruktury v úseku Tarnowskie Góry – Katovice.

Letiště v polských Katovicích se stalo dalším z řady, na které je možné dojet vlakem. Nově vybudovanou zastávku Pyrzowice Lotnisko na zrekonstruované a elektrifikované trati 182 obsluhuje linka S9 Częstochowa – Tarnowskie Góry dopravce Koleje Śląskie. Denně v relaci vyjede deset párů spojů, na letišti zastaví v jednom směru každý v průměru co dvě a půl hodiny. Nasazovány jsou jednotky Elf 2 od Pesy.

Zprovoznění zastávky neznamená prozatím přímý vlak na letiště po železnici z Katovic. V budoucnu to umožní dokončení modernizace železniční infrastruktury v úseku Tarnowskie Góry – Katovice. Stavba vyjde na čtyři miliardy zlotých, což je v přepočtu asi 22,5 miliardy korun, celkem 85 % zaplatí Evropská unie.

Cestující mířící na katovické letiště z centra Katovic budou zatím muset  přestupovat ve městě Zawiercie, odkud trvá jízda na letiště 21 minut. I s cestou z Katovic a přestupem zabere asi 1 hodinu a 18 minut. Přestupování se týká kvůli absenci přímého napojení zatím také pasažérů mířících například z Ostravska. Cesta z Ostravy na katovické letiště vlakem trvá i s přestupováním v průměru asi čtyři hodiny jízdy. Jiné druhy dopravy proto stále vycházejí výhodněji. Nově zavedené vlakové spojení na letiště tak zásadním způsobem pomůže například i zaměstnancům letiště z celé aglomerace.

Do budoucna by měl naproti vybudované zastávky vyrůst zcela nový hlavní terminál pro cestující i multimodální přestupní uzel. Se zastávkou budou stavby propojeny tunelem. V roce 2028 má letiště využívat okolo osmi milionů cestujících ročně.

Zrekonstruovaná trať u katovického letiště. Zdroj: Katowice Airport

Zrekonstruovaná trať u katovického letiště. Zdroj: Katowice Airport

Tagy Katowice Koleje Śląskie KTW Letiště Katovice PKP Polsko
38 komentářů