Pět nových linek a třetí bázované letadlo. Ryanair rozšiřuje základnu v Katovicích

Boeing 737-800 letecké společnosti Ryanair na letišti v Katovicích. Zdroj: Katowice Airport / Piotr AdamczykBoeing 737-800 letecké společnosti Ryanair na letišti v Katovicích. Zdroj: Katowice Airport / Piotr Adamczyk

Letní katovická nabídka Ryanairu bude letos rekordní, nízkonákladový dopravce počítá s více jak 160 lety týdně do celkem dvaceti destinací.

Letecká společnost Ryanair představila novinky pro letiště v polských Katovicích. Svou tamní základnu rozšíří o třetí bázované letadlo, otevře pět nových pravidelných linek a navýší počet letů na šesti již zavedených trasách.

Nově bude Ryanair létat z Katovic jednou týdně do Alicante, dvakrát týdně do Říma, Zadaru a Bari a třikrát týdně na Maltu. Zajímavostí je, že provoz všech nových linek odstartuje již ve druhé půlce dubna. O naplněnost spojů se společnost ani vzhledem k brzkému startu po oznámení neobává.

Třetí bázovaný letoun by měl letišti přinést ročně dalších asi 250 tisíc odbavených cestujících. Půjde o stroj přesunutý ze základny Ryanairu na Letišti Varšava-Modlin, kde dopravce bojuje s tamním vedením letiště a jeho údajným nezájmem o další rozšiřování terminálu či zavedení konkurenceschopných letištních poplatků. Jeden další Boeing pak bude z Modlinu přesunut do Poznaně.

Letní katovická nabídka Ryanairu bude letos rekordní, nízkonákladový dopravce počítá s více jak 160 lety týdně do celkem dvaceti destinací. Aerolinka očekává, že z Letiště Wojciecha Korfantego odbaví během léta milion cestujících, což by byl v meziročním srovnáním nárůst hned o padesát procent.

Rekordní investice i další růst

Na tiskové konferenci ke katovické expanzi Ryanairu byl přítomen i jeho obchodní ředitel Jason Mcguinness. Při své prezentaci neopomenul zdůraznit rekordní částku 4,2 miliardy amerických dolarů, kterou letos irský nízkonákladový dopravce v Polsku investuje.

„Ryanair je jedinou leteckou společností, která v Polsku a Evropě skutečně roste,“ uvedl Mcguinness, přičemž dodal, že ostatní aerolinky buď odmítají, nebo nejsou schopné obnovit spojení provozovaná před pandemií, či generovat růst.

Ryanair představil novinky v Katovicích.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýRyanair představil novinky v Katovicích.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýRyanair představil novinky v Katovicích.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Pro deník Zdopravy.cz pak Mcguinness řekl, že v Polsku plánují další expanzi v počtu odbavených cestujících i bázovaných letadel. Polskému trhu jsou podle jeho slov velmi oddaní. Investováním v zemi prý dávají místním příležitost v regionu žít i pracovat, navíc s výhodou dostupnosti leteckých spojení napříč Evropou.

„Budování základny Ryanairu na letišti v Katovicích je možné, mimo jiné díky adekvátní kapacitě naší infrastruktury. Víme, že tento fakt má velký význam pro naše zákazníky a partnery. V roce 2028 uvedeme do provozu nový terminál pro cestující, který nám umožní udržet vysokou kapacitu letiště,“ nastínil Artur Tomasik, šéf provozovatele letiště, společnosti Górnośląskie Towarzystwo Lotnicze.

Miliardy do proměny letiště v Katovicích. U sousedů míří k 10 milionům pasažérů ročně

Českým cestujícím, kteří z Katovic také často létají, Tomasik vzkázal, že oznámená expanze Ryanairu, ale i letištní infrastruktury, je skvělou zprávou rovněž pro ně. Výhodou pro Čechy je podle něj snadná dostupnost po dálnici vedoucí prakticky přímo k letišti.

Letiště Katovice nabízí přes sto spojení, včetně několika dálkových do exotických destinací. Usilovně jedná také o dalších možných pravidelných linkách. Velký zájem má například o spojení s Mnichovem a chce se vrátit i k jednáním s Turkish Airlines.

Tagy FR Katovice Katowice KTW Letiště Katovice Polsko Ryanair
24 komentářů