Dálnici D5 u hranic čeká na jaře velká oprava za 338 milionů korun

Oprava dálnice D5. Foto: StrabagOprava dálnice D5. Foto: Strabag

Téměř po celou dobu stavby bude uzavřen Exit 144 ve směru na Rozvadov.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) naplánovalo na jaro další velkou opravu na příhraničním úseku dálnice D5. Konkrétně se bude opravovat betonový povrch pravého jízdního pásu (směr Rozvadov) mezi mimoúrovňovou křižovatkou Mlýnec a odpočívkou Svatá Kateřina (km 136,150-144,200).

Práce dle smlouvy zveřejněné v registru provede sdružení firem Eurovia, Strabag a Rekma za 338 milionů korun bez DPH. Délka opravovaného úseku je přes osm kilometrů, vedle betonové vozovky budou opraveny i mosty, odvodnění, značení nebo plot.

„Práce na opravě dálnice by měly být zahájeny hned na jaře příštího roku. Přesný termín zahájení ale prozatím bohužel sdělit nedokážeme. Od zahájení stavebních prací by podle podepsané smlouvy měla být dálnice v režimu předčasného užívání opět zprovozněna za maximálně 74 kalendářních dní,“ doplnil mluvčí ŘSD Adam Koloušek.

Omezení provozu na dálnici se bude měnit v závislosti na jednotlivých etapách stavby. Po většinu času bude provoz veden v režimu 2+1 nebo 1+1. Téměř po celou dobu stavby pak bude uzavřen Exit 144 ve směru na Rozvadov.

V pásu směrem na Prahu opravovali silničáři povrch D5 v tomto úseku v letech 2021 a 2022. Dálnice D5 je příkladem změněného přístupu ŘSD k údržbě dálniční sítě. Cílem je předcházet stavu, do kterého se dostala dálnice D1 mezi Prahou a Brnem. Kvůli zanedbané údržbě se v rámci modernizace osm let fakticky stavěla znovu.

Tagy D5 ŘSD
5 komentářů