D6 chceme zdarma, dokud nebude hotová, vyzval Karlovarský kraj ministerstvo

Dálnice D6 u Lubence. Pramen: ŘSDDálnice D6 u Lubence. Pramen: ŘSD

Ministerstvo rozšiřování výjimek nechystá.

Karlovarský kraj vyzval ministerstvo dopravy, aby až do kompletního dokončení dálnice D6 z Prahy do Karlových Varů byl již dávno hotový úsek do Chebu osvobozen od povinnosti platit dálniční známku.

Vyplývá to z usnesení karlovarského krajského zastupitelstva. „Zastupitelstvo požaduje, aby úseky dálnice D6 na území Karlovarského kraje nebyly zařazeny mezi úseky dálnic zpoplatněné časovým poplatkem, a to do doby, kdy bude uvedena do provozu kompletní trasa D6 z hlavního města Prahy do krajského města Karlovy Vary v parametrech pozemní komunikace dálničního typu,“ uvádí se v usnesení.

Na území kraje vzniknou čtyři úseky D6, všechny jsou v přípravě. Úsek Cheb -Karlovy Vary je bez poplatku.

Rozšiřování výjimek stát nechystá

Ministerstvo dopravy zatím žádnou změnu nechystá. „Obecně lze říci, že úseky dálnic, které jsou doposud bez poplatku, bez poplatku také zatím zůstanou. Chápeme celkově složitou hospodářskou situaci a nechceme proto pro rok 2023 přistupovat k redukci výjimek, které jsou platné v roce 2022. Případné rušení jakýchkoliv dosud udělených výjimek budeme vždy projednávat s dotčenými samosprávami,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Nově otvírané úseky dálnic se zpoplatňují. „Peníze z dálničních známek tvoří významný zdroj příjmů SFDI na provoz, údržbu a rozvoj infrastruktury,“ dodal Jemelka.

Součástí krajského usnesení je i požadavek, aby napojení z Chebu na dálnici A93 u Marktredwitz nebylo od hranic pouze ve třech pruzích. „Zastupitelstvo požaduje zajištění projektové přípravy a realizaci stavby dálnice D6 v úseku Cheb – státní hranice se SRN ve čtyřpruhovém uspořádání. Pouze v tomto provedení bude současná i budoucí dopravní zátěž vedena po komunikaci bez šířkových omezení. Kvalitní dopravní infrastruktura, včetně napojení na dálniční síť SRN, je zásadní podmínkou pro pozitivní rozvoj a konkurenceschopnost Karlovarského kraje,“ uvádí se v unesení.

Tagy D6 elektronická dálniční známka výjimky ze zpoplatnění dálnic
96 komentářů