D11 se otevře bez slibovaných protihlukových stěn, dostaví je až příští rok

Výstavba mostu Trotina na D11 mezi Hradcem Králové a Smiřicemi. Foto ŘSDVýstavba mostu Trotina na D11 mezi Hradcem Králové a Smiřicemi. Foto ŘSD

Protihlukové stěny slíbilo ŘSD Hradci Králové výměnou za stažení odvolání proti stavebnímu povolení.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) otevře 17. prosince letošního roku dálnici D11 z Hradce Králové do Jaroměře bez některých protihlukových stěn (PHS). Na nich se přitom dohodlo s městem Hradec Králové.

Vyplývá to z oznámení o společném řízení o vybudování stěn, které zahájilo ministerstvo dopravy. Odhlučnění by mělo být hotové na jaře.

„Dodatečné PHS budou chránit městské části Hradce Králové, jako jsou Svobodné Dvory, Chaloupky a také obce Stěžery, Světí nebo Všestary,“ vysvětluje mluvčí ŘSD Jan Studecký, podle kterého nebude mít dostavba stěn vliv na prosincové otevření. Nový 15,2 kilometrů dlouhý úsek by se měl otevřít těsně před Vánocemi 17. prosince.

Historie zatím nepostavených protihlukových zábran sahá do roku 2018. Tehdy se proti stavbě dálnice odvolalo město Hradec Králové. Podle něj nebyla ochrana proti hluku dostatečná a město si tak nechalo zpracovat studii. Následně ale došlo k dohodě a podpisu memoranda mezi ŘSD a Hradcem Králové.

Stěny kvůli očekávanému navýšení provozu po otevření dálnice v Polsku

„Vzhledem k tomu, že všechny zúčastnění měli zájem na urychlení zahájení této veřejně prospěšné stavby, došlo dne 19. 7. 2018 mezi stranami k dohodě a k uzavření Memoranda o způsobu řešení obslužnosti území statutárního města Hradec Králové a zachování kvality prostředí související s výstavbou dálnice D11,“ uvádí Studecký. Vedení města následně odvolání proti dálnici stáhlo a stavba v říjnu 2018 začala.

ŘSD se v memorandu zavázalo k posouzení hlukové studie, kterou si zadal Hradec Králové. Z vyhodnocení nakonec vyplynula nutnost dodatečných PHS zejména do budoucna, kdy se dálnice D11 napojí na polskou dálnici S3. Podobným způsobem pak došlo k posouzení vlivu hluku i v okolních obcích.
Na základě posouzení oponentní studie a po dohodě s účastníky memoranda a městem Hradec Králové bylo v červnu 2020 rozhodnuto o rozsahu dodatečné realizace PHS v těchto místech a jejich následné realizaci,“ popisuje Studecký.

Dodatečné protihlukové zábrany musely být nejprve vyprojektovány a následně bylo nutné získat povolení. Stát také dodatečně hledá zhotovitele. Jasno by mělo být ještě letos v říjnu. Pokud půjde vše podle plánu, předpoklad dostavění je jaro 2022.

Tagy D11 D11 Hradec Králové - Smiřice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
21 komentářů