Smluvní dodatek: Dálnice D11 od Hradce po Jaroměř se otevře před Vánoci 2021

Výstavba D11 v úseku Hradec Králové - Smiřice. Pramen: ŘSDVýstavba D11 v úseku Hradec Králové - Smiřice. Pramen: ŘSD

ŘSD se dohodlo se stavebními firmami, že za sto milionů urychlí výstavbu D11 od Hradce Králové na sever.

Řidiči se dočkají nových 22 kilometrů dálnice D11 ještě před Vánoci roku 2021. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) uzavřelo se stavbaři smluvní dodatek, podle kterého se patnáctikilometrový úsek Hradec Králové – Smiřice otevře do 17. prosince. Původní termín byl červen 2022. Úsek budují firmy Eurovia, Metrostav a Swietelsky. Nejpozději k 17. prosinci 2021 má být hotov i navazující sedmikilometrový úsek Smiřice – Jaroměř.

Nebude to ale zadarmo, za posunutí termínu u prvního úseku ŘSD zaplatí. „Na základě uzavřeného dodatku, který je plně v souladu se ZZVZ a bude uveřejněn v registru smluv, náleží zhotoviteli v případě splnění zkráceného termínu náhrada za zvýšené náklady,“ uvedl na dotaz na twitteru šéf ŘSD Radek Mátl. Náhrada za zvýšené náklady bude v tomto případě činit 101,9 milionu korun, tedy téměř čtyři procenta ceny stavby. „Přínosy jsou však několikanásobně vyšší,“ dodal Mátl.

Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové a na státní hranici s Polskem patří k nejdéle budovaným silničním stavbám v ČR. Dálnici začal stát budovat v roce 1978. Z plánovaných 154 kilometrů dálnice se jezdí zhruba po 91 kilometrech.

Úsek z Jaroměře na státní hranici o délce 40,8 kilometru je rozdělen na dvě části: Jaroměř – Trutnov a Trutnov – hranice. O něco dříve by měla začít stavba druhého úseku, předpoklad je rok 2024. Úsek Trutnov – hranice má délku 21,2 kilometru.

Tagy D11 Hradec Králové - Smiřice dálnice ŘSD Top
57 komentářů