dkv-spojujeme

ČSAD Karviná převzalo od Iveca prvních 23 autobusů Crossway na zemní plyn

Autobusy Crossway LE NP pro ČSAD Karviná. Autor: IvecoAutobusy Crossway LE NP pro ČSAD Karviná. Autor: Iveco

Výrobní linku Iveca ve Vysokém Mýtě opustilo prvních 23 autobusů Crossway LE Natural Power, které jezdí na stlačený zemní plyn

Výrobní linku Iveca ve Vysokém Mýtě opustilo prvních 23 autobusů Crossway LE Natural Power, které jezdí na stlačený zemní plyn (CNG). Vůbec prvním odběratelem se stala společnost ČSAD Karviná, která stroje nasadí od 10. června na Karvinsku a Orlovsku v Moravskoslezském kraji. Firma z uskupení 3ČSAD holdingu CIDEM oblasti získala v tendru.

ČSAD Karviná v souvislosti s vysoutěženou dopravní obslužností oblasti Karvinska a Orlovska masivně investuje do obměny svého vozového parku. Jen letos pořizuje 63 nových autobusů v celkové hodnotě přesahující 360 milionů korun.

“Vzhledem k našemu strategickému zaměření na využívání CNG jako alternativního ekologického paliva, byla skupina 3ČSAD se svými bohatými zkušenostmi s provozováním vozidel s pohonem na stlačený zemní plyn hlavním iniciátorem vývoje tohoto nového typu autobusu,“ uvedl generální ředitel 3ČSAD Tomáš Vavřík. Firma novou akvizicí od Iveca rozšířila svou flotilu autobusů na CNG na 263; pokud jde o tento pohon, tak v tuzemsku zřejmě nemá konkurenci.

Iveco Crossway LE Natural Power, foto: Zdopravy.cz/Josef Petrák

Iveco Crossway LE Natural Power, foto: Zdopravy.cz/Josef Petrák

Autobus Crossway Low Entry Natural Power (Crossway LE NP) představilo Iveco ve světové premiéře loni v říjnu na veletrhu Busworld v belgickém Kortrijku. Model vyhrál anketu Sustainable Bus Award Intercity 2018.

Nádrže na stlačený plyn jsou uložené v boxech na střeše tak, aby byly dobře dostupné pro údržbu. Prostor interiéru přitom nebyl nijak zmenšen proti modelu se standardním pohonem. Kapacita 1260 litrů plynu nabízí dojezd 500 až 600 kilometrů. Celková výška vozidla 3,21 metru je podle Iveca nejnižší na trhu mezi ekvivalentními modely.

Autobusy Crossway LE Natural Power pro Moravskoslezský kraj jsou vybaveny klimatizací a signálem wifi. V přední a střední části vozu je bezbariérový přístup. Délka busu je 12 metrů.

Tagy autobusy cng ČSAD Karviná Iveco Karvinsko Moravskoslezský Orlovsko
7 komentářů