Covid zapomenut. Švýcarská železnice hlásí nejlepší přepravní výsledky v historii

První jednotka IR-Dosto v provozu. Foto: SBBPrvní jednotka IR-Dosto v provozu. Foto: SBB

Růst táhne hlavně regionální doprava.

Velké investice Švýcarska do železnice přináší další nárůst počtu cestujících, kteří svoji dopravu řeší po kolejích. Ve druhém čtvrtletí letošního roku dosáhl přepravní výkon švýcarské železnice nejvyšší hodnoty v historii.

Ukazují to data svazu veřejné dopravy LITRA. Ten dlouhodobě ukazuje data hlavně podle přepravního výkonu, což je počet přepravených osob násobený počtem ujetých kilometrů. Za druhý kvartál dosáhl výkon železnic 5,64 miliardy osobokilometrů, meziročně jde o nárůst o 14,8 % .

V porovnání s druhým čtvrtletím roku 2019 před pandemií jde o růst o šest procent. Ukazuje se tak, že ve Švýcarsku se už lidé nejen plně vrátili do vlaků po různých pandemických opatřeních, ale jezdí i častěji. V Česku byl přepravní výkon za první kvartál 2,1 miliardy osobokilometrů. „Růst osobní železniční dopravy je v současnosti tažen především regionální dopravou,“ konstatovala LITRA ve své zprávě. Data současně ukazují, že vlaky jezdí plnější než dříve: meziročně počet ujetých kilometrů (bez započítání cestujících) stoupl jen o procento.

Zatímco ve většině Evropy již začala poměrně výrazně klesat nákladní doprava, na švýcarských kolejích došlo v porovnání s prvním čtvrtletím ještě k mírnému nárůstu. V meziročním porovnání druhých čtvrtletí ale již objem klesá.  Přepravní výkony v transalpské nákladní přepravě klesly ve srovnání se stejným čtvrtletím předchozího roku výrazněji: o 4,4 procenta.

Tagy Švýcarsko
9 komentářů