Chyba v datech. Vlaky do Hradce Králové ve Vysočanech nezastavují, lístky byly v prodeji

Rychlík z Trutnova do Prahy v Hradci Králové. Foto: České dráhyRychlík z Trutnova do Prahy v Hradci Králové. Foto: České dráhy

České dráhy prodávaly jízdenky na neexistující spojení. Důvodem byla chyba v datech kvůli plánované výluce.

České dráhy nabízely ve svém e-shopu spojení mezi Prahou a Hradcem Králové rychlíky po trase, po které ani v letošním jízdním řádu jezdit nemohou. Pro cestující to mohlo znamenat velkou komplikaci: v prodeji byly jízdenky v relacích, které neexistují.

Zatímco v minulosti jezdily rychlíky přes Vysočany a Lysou nad Labem, letos mají vlaky jezdit přes Poříčany a dál do Nymburka. E-shop ČD ale lístky z Vysočan do Hradec Králové na dotčené rychlíky prodával. Na webu se pouze objevil dovětek, že ve vlaku není možno rezervovat místenku. Vlaky na trase ale nejsou povinně místenkové. Po zrušení možnosti rezervace konkrétního místa, kterou stránka rovněž nabízela, bylo možné lístek zakoupit.

ČD na svých stránkách ČD Mimořádnosti uvedly, že kvůli chybnému zapracování výluky do elektronických jízdních řádů nezastavují vlaky linky R10 ve stanici Praha-Vysočany.

Internetový vyhledávač spojení IDOS už přímé vlaky dopoledne nenabízel a lístky na dotčené spoje koupit nešly. Prvním přímým spojením tak, jak na svém webu mimořádností odkazují i ČD, je večerní rychlík R 957. Ten odjíždí z Vysočan ve 22:19 a do Hradce Králové dorazí ve 23:48. Důvodem přesměrování na trasu přes Lysou je výluka na trati přes Poříčany. Výluka začíná dnes ve 22 hodin, skončí v sobotu v 17 hodin.

České dráhy se krátce po poledni za chybu cestujícím omluvily. „V první řadě se cestujícím za případné komplikace spojené s chybou v elektronickém jízdním řádu pro dnešní den u rychlíků Hradečan a Krakonoš linky R10 omlouváme,“ uvedl mluvčí Petr Šťáhlavský, který vysvětlil i původ problému: „Chyba vznikla u společnosti Chaps, která elektronické jízdní řády spravuje. Šlo o lidskou chybu, kdy byla platnost výluky nastavena už od rána, správně bylo až od večera od 22:00,“ vysvětlil.

Na upozornění pak firma Chaps chybu opravila, aktualizace proběhla dnes v 9 hodin. Chyba se tak dotkla jízdy pěti párů vlaků. Cestující následně museli využít k přepravě alternativní způsoby, tak aby se dostali do správné stanice. „Pokud pak dojde k podobné situaci, může cestující použít MHD do stanice Praha-Libeň a jet nejbližším spojem ve směru své jízdy, nebo využít nejbližší spoje ve směru Praha hl. n. nebo Nymburk hl. n. a tam přestoupit na nejbližší vhodný spoj ve směru plánované cesty,“ uzavřel Šťáhlavský.

Jízdenka na neexistující spojeníJízdenka na neexistující spojení
Tagy České dráhy linka R10 Praha - Hradec Králové - Trutnov
42 komentářů