Česko čeká premiéra vodíkového vlaku. Alstom přiveze v květnu jednotku Coradia iLint

Jednotka Coradia iLint s vodíkovým pohonem. Foto: AlstomJednotka Coradia iLint s vodíkovým pohonem. Foto: Alstom

Týdenní program počítá s představením v Česku a na Slovensku.

Na českých kolejích se (s výjimkou testování na zkušebním okruhu) v květnu objeví první osobní vlak na světě poháněný vodíkovým palivovým článkem, který vyrábí elektrickou energii pro trakci. Do Česka ho přiveze společnost Alstom, která ho chce ukázat především dopravcům a objednatelům železniční dopravy.

Jednotka Coradia iLint se objeví v Česku mezi 17. a 25. květnem, předběžný plán počítá i s prezentaci v tomto týdnu na Slovensku. „Termín je pevně daný, ladíme program a rozsah ukázek,“ uvedl generální ředitel Alstomu v České republice a na Slovensku Dan Kurucz.

Alstom má připraveno několik variant prezentace. „Alstom chce své průkopnické řešení udržitelné mobility předvést veřejnosti a nabídnout možnost projížďky v omezeném režimu také cestujícím, nejen VIP hostům,“ dodal Kurucz.

Plán počítá s trasou z Ústí nad Labem přes Prahu na okruh ve Velimi, ukázat se má na trati z Olomouce do Ostravy přes Krnov. Na Slovensku má jet přes Žilinu a Vrútky do Prievidze, Nitry a Bratislavy. V Česku se pak má ukázat opět ještě v Českých Budějovicích, Plzni, Liberci a České Lípě. Právě trať Liberec – Děčín – Ústí nad Labem bývá označována jako jedna z ideálních, kde by mohly takové vlaky jezdit, v České Lípě má Alstom svůj závod.

Naplněná jednotka má dojezd až tisíc kilometrů, Alstom si v Česku zajistí ještě z Německa mobilní vodíkovou stanici na doplnění paliva.

Alstom je dosud jediným výrobcem, který vodíkový pohon na železnici dotáhl ke komerčnímu provozu. Jezdí v Dolním Sasku, zakázky má na dalších několik desítek jednotek.

Tagy alstom Alstom Coradia iLint vlaky na vodík vodíková mobilita
55 komentářů