České dráhy začínají s hromadným propouštěním, počet zaměstnanců míří pod 14 tisíc

Ivan Bednárik. Foto: Jan Chaloupka/ České dráhyIvan Bednárik. Foto: Jan Chaloupka/ České dráhy

Další personální škrty souvisí se zjednodušením organizační struktury státního dopravce.

České dráhy pokračují v dalším zeštíhlení. Už od ledna z firmy odešlo 450 lidí, další vlna výpovědí začne v srpnu. V rozhovoru pro časopis Euro to uvedl předseda představenstva Českých drah Ivan Bednárik.

„Dnes mohu říct, že jsme měli necelých 14 500 zaměstnanců, když jsem loni na podzim přišel na ČD, nyní jich máme 14 tisíc. Ale vlastně naplněním té nové organizační struktury to teprve začíná. K 1. srpnu dojde poprvé k hromadnému propouštění, což je od hranice 30 lidí výš,“ řekl Bednárik Euru.

Kolik lidí celkem odejde, nechce říct. „Cílový stav neznáme, ta rovnice je o vícero neznámých a začíná to v první řadě počtem spojů v příštích jízdních řádech, v druhém kroku jednáním s objednavateli. Smlouvy s nimi jsou též živé organismy, počty pokladních, počty požadovaných vlakvedoucích a všechny tyhle záležitosti jsou v našich obchodních smlouvách,“ vysvětlil Bednárik.

Jde o již dříve ohlášený krok, který přinesla změna organizační struktury a zjednodušení řízení firmy. Řez se má dotknout hlavně manažerských a úřednických pozic, počet manažerů klesne o 30 %. Základní změnou je rozdělení do tří divizí.

Mzdové náklady jsou pro firmu jednou z hlavním položek: loni dosáhly 9,7 miliardy korun. „Přímý dopad do úspor nákladů uvidíme možná až na konci roku. Protože v průměru se bavíme o šesti měsíčních odstupného. Mohou to být tři a v některých případech až deset měsíců kvůli odpracovaným rokům atd. Takže ekonomicky to uvidíme až s odstupem,“ dodal Bednárik, jakou úsporu propouštění přinese letos.

Už dříve Bednárik uvedl, že chce mzdové náklady snížit nejméně o 7 %. „Pokud nechceme ztratit pětinu trhu v horizontu dvou let, je nevyhnutelné nastavit k 1. červenci novou organizační strukturu tak, aby byla rychlejší a přinesla úspory mzdových nákladů,“ řekl už dříve Bednárik ve videu pro zaměstnance

Tagy České dráhy propouštění
207 komentářů