dkv-spojujeme

ČT: České dráhy opustí až 40 % manažerů, velký řez začne v polovině roku

Nové vozy Siemens-Škoda. Pramen: České dráhyNové vozy Siemens-Škoda. Pramen: České dráhy

Organizační struktura Českých drah má výrazně zeštíhlit, v řadě případů až o tři úrovně.

Chystané propouštění v Českých drahách začíná dostávat konkrétní podobu. Vedení státního dopravce už odeslalo odborovým organizacím svoji představu o organizačních změnách, které mají nastat od 1. července. Podle České televize bude znamenat redukci až 40 % řídících pracovníků.

„Pokud nechceme ztratit pětinu trhu v horizontu dvou let, je nevyhnutelné nastavit k 1. červenci novou organizační strukturu tak, aby byla rychlejší a přinesla úspory mzdových nákladů,“ řekl ve videu pro zaměstnance předseda představenstva Českých drah Ivan Bednárik. Podobnou redukci zaměstnanců provedl už v minulosti na ČD Cargo.

„Žijeme v tom svém světě a jdeme stále tak, jak jsme to dělali posledních 15 až 30 let a vůbec jsme se nesnažili poučit, že některé věci se dají dělat jinak. Doba, kdy bylo jedno, zda je kolega dvě hodiny v práci a tři hodiny hraje Solitaire, je už pryč,“ říká ve videu Bednárik. Současně upozorňuje, že si je vědom velkých rozdílů ve fungování a pracovním nasazení zaměstnanců.

Škrty se mají dotknout především generálního ředitelství, které se v minulosti stalo i odkladištěm řady neúspěšných politiků a náměstků, zejména z ministerstva dopravy.

Bednárik o propouštění mluví od svého nástupu. Vedení chce ušetřit asi 7 procent nákladů. Místo až sedmistupňového řízení má vzniknout maximálně čtyřstupňové. Podle Bednárika může jít o 30 či 40 procent řídicích pracovníků. „Prioritně musíme zachovat funkčnost celku. Aby se nestalo, že se cestující nedostanou do práce, do školy, k lékaři,“ prohlásil Bednárik.

České dráhy se za poslední půlrok dozvěděly o ztrátě řady výkonů. Skončí na lince R23 z Kolína do Ústí nad Labem, odejdou z dalších tratí v Libereckém kraji, přišly o provoz pošumavských lokálek.

„Pokud s tím neuděláme něco letos, neudělá s tímto nikdo už nic,“ říká Bednárik ve videu zaměstnancům.

Tagy České dráhy
184 komentářů