České dráhy shání dvacet ojetých vagónů pro dálkovou dopravu

Vůz Českých drah Bmz 226. Foto: České dráhyVůz Českých drah Bmz 226. Foto: České dráhy

Má jít o vozy, které byly vyrobeny nejdříve v roce 1980 a prošly již modernizací.

České dráhy chtějí rozšířit svoji flotilu o dalších 20 použitých vozů pro dálkovou dopravu. Na profilu zadavatele zveřejnily soutěž s maximální cenou 200 milionů korun.

„Jedná se o obecné posílení a doplnění kapacity vozidlového parku pro dálkovou dopravu,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Kompletní zadávací dokumentace je na profilu zadavatele. Má jít o vozy, které nebyly vyrobeny dříve než v roce 1980 a prošly modernizací po roce 1995 a později.

Vagóny mají být schváleny pro mezinárodní dopravu pro rychlost 200 km/h, nejméně pět pak musí být v parametrech pro provoz PRM cestujících (osoby s omezenou schopností pohybu a orientace). S výjimkou vozů určených pro přepravu PRM cestujících se musí jednat o jednu typovou řadu vozidel.

Maximální cena je 200 milionů korun. Prvních deset má být dodáno do června, dalších deset do konce listopadu letošního roku. ČD v minulosti nakupovaly použité vozy hlavně u rakouských drah ÖBB. „Vozy mají být ve chvíli převzetí schopné okamžitého nasazení do provozu, počítá se tedy s jejich nasazením do provozu,“ dodal Šťáhlavský.

Tagy České dráhy dálková mezinárodní železniční osobní doprava
113 komentářů