dkv-spojujeme

ČD Cargo koupí první traxxy, zatím objedná deset strojů. Přibudou i vectrony

Vizualizace lokomotivy Traxx MS3 v barvách ČD Cargo. Pramen: ČD CargoVizualizace lokomotivy Traxx MS3 v barvách ČD Cargo. Pramen: ČD Cargo

Společnost ČD Cargo výrazně posílí vozový park interoperabilních lokomotiv. Dozorčí rada firmy dnes schválila nákup deseti strojů Traxx MS3 od

Společnost ČD Cargo výrazně posílí vozový park interoperabilních lokomotiv. Dozorčí rada firmy dnes schválila nákup deseti strojů Traxx MS3 od Bombardieru. Půjde o vůbec první traxxy ve flotile státního dopravce.

Lokomotivy by měly postupně dorazit v letech 2019 a 2020 s tím, že firma bude moci následně využít opci na dalších až 40 strojů. To ale není vše. Ještě dříve než traxxy nakoupí cargo další čtyři vectrony od Siemensu. Ty na přelomu letošního a příštího roku doplní osm již pořízených lokomotiv stejné řady.

Hodnotu akvizice firma neuvedla, obvyklá cena takových lokomotiv se pohybuje kolem sto milionů korun. Dá se přitom předpokládat, že cargo nákupem větší série dosáhlo slevy.

Lokomotivy budou provozuschopné v tuzemsku a dále ve všech okolních státech a v Maďarsku, přičemž tento paket zemí lze podle carga ještě rozšířit o Slovinsko a Chorvatsko. Podle výkonného ředitele Tomáše Tótha chce firma díky novým strojům posílit své pozice na zahraničních trzích. „V tuto chvíli disponujeme licencemi pro realizaci přeprav v Polsku, Rakousku, na Slovensku i v Maďarsku a odpovídající vozidlový park nám umožní tyto licence naplno využít. Již dnes máme vytipovanou řadu mezinárodních přeprav, na které je možné tyto lokomotivy okamžitě nasadit a vyhovět tak požadavkům našich zákazníků na realizaci celé přepravní trasy jednou lokomotivou,“ uvedl Tóth.

Lokomotivy budou mimo jiné vybaveny evropským zabezpečovacím zařízením ETCS, kamerovým systémem nebo komunikačním systémem GSM-R.

Tagy bombardier ČD Cargo lokomotivy siemens
66 komentářů