Budějovický dopravní podnik zavede bezplatnou linku na letiště, je určena rekreantům

Nový terminál Jihočeského letiště České Budějovice. Pramen: Jihočeské letiště České BudějoviceNový terminál Jihočeského letiště České Budějovice. Pramen: Jihočeské letiště České Budějovice

Spoje na lince 40 bude navázány na odlety a přílety.

Českobudějovická MHD se 2. srpna rozroste o novou autobusovou linku. Ponese číslo 40 a bude jezdit mezi nádražím a letištěm. Její zavedení souvisí se spuštěním charterových letů na letišti, které je naplánováno právě na 2. srpna. Linka bude primárně určená rekreantům a bude bezplatná. Oznámilo to letiště na svých stránkách, linka už je i v systému Dopravního podniku města České Budějovice.

Spoje na lince 40 budou navázány na odlety a přílety. Linka tak bude fungovat pouze v pondělí, ve středu a v neděli, a to v období od 2. srpna do 4. října. Mezi nádražím a letištěm autobus zastaví ještě u Metropolu na Senovážném náměstí (směrem na letiště jen pro nástup, směrem z letiště jen pro výstup).

Těm, kteří pojedou na letiště autem, bude sloužit také bezplatná kyvadlová doprava mezi parkovištěm u vjezdu do areálu a terminálem. K areálu Jihočeského letiště České Budějovice v Plané jezdí také běžná linka MHD číslo 19, od její zastávky je to ale k letištnímu terminálu ještě zhruba 1,5 kilometru.

Letiště v Plané na jižním okraji Českých Budějovic prošlo v uplynulých deseti letech velkou modernizací, která se završila v letech 2017 až 2019 výstavbou nového terminálu. Rozlétat se jej pokusí letos v létě cestovní kancelář Čedok, která naplánovala z Budějovic chartery na Rhodos a Krétu a do Antalye.

Do všech tří destinací budou létat stroje Boeing 737 společnosti Smartwings pro 189 cestujících v ekonomické třídě.

Na letiště už minulý rok mimořádná autobusová linka jezdila. Prázdný terminál totiž po vpádu Rusů na Ukrajinu sloužil válečným uprchlíkům jako Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU).

Tagy DPMCB Jihočeské letiště České Budějovice
37 komentářů