Jeden nestačí. Budějovický dopravní podnik chce koupit dalších šest hybridních autobusů

Hybridní autobus Volvo ve službách českobudějovické MHD. Pramen: DPMCBHybridní autobus Volvo ve službách českobudějovické MHD. Pramen: DPMCB

V Budějovicích už od jara 2020 jezdí hybridní autobus Volvo 7900LAH v barvách bruselského dopravního podniku STIB.

Dopravní podnik města České Budějovice (DPMCB) vypsal krátce po podpisu smlouvy na 35 nových trolejbusů další zakázku na obnovu vozového parku. Tentokrát se týká autobusů; podnik poptává šest nových hybridních vozidel v předpokládané hodnotě 65 milionů korun. Zakázka se objevila na profilu zadavatele.

Má jít o tzv. mild-hybridní autobusy, které kombinují pohon naftového motoru a baterie (energetický zásobník/ultrakondenzátor). Elektromotor využívají především pro rozjezdy, při brzdění se dobíjí. Výhodou hybridů je, že nepotřebují žádnou dobíjecí infrastrukturu a nemají omezený denní dojezd. Jízda je oproti klasickým dieselům rovněž plynulejší a tišší.

Budějovický dopravní podnik shání kloubové autobusy pro minimálně 125 osob (z toho alespoň 40 sedících). Nabídková cena bude mít váhu 80 procent, zbylých 20 procent připadá na termín dodání. Uzávěrka pro nabídky je 5. dubna, jako maximální lhůtu pro dodání podnik připouští 365 dnů.

Hybridní autobus přitom není pro Budějovice novinkou. DPMCB koupil na jaře 2020 od Volva velkokapacitní hybridní autobus Volvo 7900LAH. Šlo o předváděcí vůz v barvách bruselského dopravního podniku STIB; v první polovině roku 2019 budil pozornost i v pražských ulicích.

V Budějovicích se testoval na podzim 2019, aby následně natrvalo posílil právě budějovickou MHD. DPMCB za něj zaplatil 6,347 milionu korun bez DPH. Ve městě dodnes budí pozornost svým nezvyklým vzezřením, lepším interiérem a tichými rozjezdy.

Tagy DPMCB hybridní autobusy MHD České Budějovice
24 komentářů