dkv-spojujeme

Brno využilo opci na další kloubové trolejbusy od Škody, nakoupí 20 vozů

Trolejbus Škoda 27 Tr. Foto: Škoda ElectricTrolejbus Škoda 27 Tr. Foto: Škoda Electric

Všech 40 nových trolejbusů bude jezdit v Brně do konce roku 2022.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) koupí od Škody Electric dalších dvacet trolejbusů Škoda 27Tr. Plně tak využije letos na počátku roku uzavřenou rámcovou smlouvu na dodávku celkem 40 kloubových trolejbusů.

Kontrakt na dvacet trolejbusů byl zveřejněn v registru smluv. Podle něj by měly trolejbusy z této objednávky dorazit příští rok: deset do konce července, dalších deset do prosince. Na přelomu letošního a příštího roku má DPMB obdržet prvních dvacet trolejbusů z lednové objednávky.

„Pro Brno vyrobíme celkem čtyřicet kloubových trolejbusů, které nahradí starší typy ve vozovém parku dopravního podniku. Trolejbusy jsou pro mnoho měst v ČR i Evropě důležitým dopravním prostředkem, který pomáhá dlouhodobě snižovat emise v dopravě. Jsme rádi, že i Brno jde touto cestou,“ říká obchodní manažer Škody Electric Radek Kapr.

Trolejbusy 27Tr jezdí s karoserií od polského Solarisu. Jsou plně klimatizovány a vybaveny informačním a kamerovým systémem.

Podle dat v registru smluv zaplatí DPMB za jeden trolejbus 11,95 milionu korun. V porovnání s nákupy v jiných městech šlo o rekordně nízkou cenu. Loni například krátký dvanáctimetrový trolejbus v Opavě koupili za 11,52 milionu korun. Hodnota této smlouvy je 239 milionů korun.

Pro brněnský dopravní podnik znamenal výsledek soutěže úsporu až 100 milionů korun proti původním odhadům. O tolik se liší vysoutěžená a odhadovaná cena. Původní odhad byl 580 milionů korun, konečná je 478 milionů korun. V soutěži byl ještě SOR Libchavy. Nové trolejbusy by měly nahradit vozy typu 15Tr, 22Tr a 25Tr.

Tagy Dopravní podnik města Brna DPMB Škoda 27 Tr Škoda Electric
40 komentářů