Brno zrušilo tři soutěže na nákup trolejbusů za více než miliardu korun. Dvě vyhrál ukrajinský Bogdan

Trolejbus Škoda 21 Tr v Brně. Foto: Zdopravy.cz / Jan SůraTrolejbus Škoda 21 Tr v Brně. Foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra

Ve všech třech zrušených soutěžích nevyhrála Škoda Electric.

Modernizace trolejbusů v Brně se zadrhla. Dopravní podnik města Brna (DPMB) zrušil celkem tři soutěže na dodávku celkem 120 trolejbusů různých typů v hodnotě 1,410 miliardy korun. Soutěže vypsané loni a předloni mají jedno společné: ani jednu nevyhrála společnost Škoda Electric, která až donedávna získávala nejen v Brně, ale i v dalších českých městech všechny zakázky na nové trolejbusy.

Rozhodnutí o zrušení zakázky vyplývá z údajů na profilu zadavatele. Jde o soutěž na dvanáctimetrové klasické trolejbusy (45 kusů) s odhadovanou cenou 450 milionů korun, patnáct parciálních dvanáctimetrových trolejbusů za 180 milionů korun a 60 parciálních trolejbusů za 780 milionů korun.

Právě největší soutěž, v které podal nejlepší nabídku SOR Libchavy, se stala důvodem pro zrušení i dalších tendrů. Zrušil ji Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) na návrh Škody Electric.

„Vycházeli jsme z předchozího rozhodnutí ÚOHS, který nám vytknul technicko-kvalifikační požadavky na uchazeče. Vzhledem k tomu, že byly podmínky těchto výběrových řízení stejné, přistoupili jsme k jejich zrušení, aby se situace neopakovala a zbytečně se výběrová řízení neprotahovala. Nyní pracujeme na nových zadávacích podmínkách,“ řekla mluvčí DPMB Hana Tomaštíková. Stejné zadávací podmínky ale měla i soutěž, kterou vyhrála Škoda Electric. Tu DPMB nezrušil.

Ve dvou zbývajících zakázkách podle písemné zprávy zadavatele vyhrálo sdružení s ukrajinským výrobcem trolejbusů Bogdan. Ten minulý týden získal první smlouvu na dodávku trolejbusů v Jihlavě. Bez ohledu na to, kolik trolejbusů na český trh nakonec dodá, přinesla jeho přítomnost v soutěžích jeden nový efekt: zlevnění. Ukázala to poslední soutěž v Brně. Škoda Electric ji vyhrála s cenou o 102 milionů korun nižší proti odhadu.

Tagy Bogdan Dopravní podnik města Brna DPMB Škoda Electric SOR Libchavy Top
72 komentářů