Pence za akcii. Firmu Flybe i přes protesty přebírá konsorcium vedené Virgin Atlantic

Embraer E-195 v barvách Flybe. Foto: Cardiff AirportEmbraer E-195 v barvách Flybe. Foto: Cardiff Airport

Za 2,8 milionu liber (zhruba 82 milionů korun) přebírá aerolinky Flybe společnost Connect Airlines, za kterou stojí letecké společnosti Virgin

Za 2,8 milionu liber (zhruba 82 milionů korun) přebírá aerolinky Flybe společnost Connect Airlines, za kterou stojí letecké společnosti Virgin Atlantic a Stobart Air společně s fondem Cyrus Capital. Transakce má zachránit regionální aerolinku se 76 letadly od úpadku, současně ale značně rozzlobila menšinové akcionáře firmy. Podle nich je cena příliš nízká, vedení aerolinek přitom odmítlo i vyšší nabídku od amerických investorů.

Aerolinky byly na prodej od loňského listopadu, kdy firma ohlásila ekonomické problémy. Nakonec vyjednala prodej aktiv nově založené firmě Connect Airways. Akcionáři Flybe získají pouze jednu penci za akcii, jak vyplývá z informací pro investory na stránkách Flybe. Oficiálně mají akcionáři ještě o transakci hlasovat 4. března. Ještě v roce 2010 se akcie Flybe obchodovaly za více než tři libry, před rokem za libru. Noví majitelé už aerolinkám půjčili na provoz 20 milionů liber.

Do hry o Flybe minulý týden ještě vstoupily americké regionální aerolinky Mesa Air, které nabízely odkup firmy za 4,5 pence za akcii. Jejich nabídku podporoval bývalý šéf Stobart Air Andrew Tinker. Ten patří i k největším kritikům celé transakce.

Značka Flybe má postupně z trhu zmizet, nahradí ji Virgin Atlantic. Firma spojená s miliardářem Richardem Bransonem transakcí výrazně rozšíří svoji síť, která mu pomůže plnit dálkové lety hlavně z Londýna a Manchesteru. Regionální leteckou dopravu v minulosti opustila. Flybe jako hlavní důvod zhoršení výsledků uvedla rostoucí ceny paliva, zvýšenou konkurenci i měnové výkyvy kvůli brexitu.

Flybe létá se 76 letadly, většinou menšími turbovrtulovými stroji. Je největší regionální aerolinkou v Evropě. V síti má celkem 75 letišť. Flybe, která ročně přepraví kolem 8 milionů cestujících, vznikla v roce 1979, původně jako Jersey European Airways. Případný konec aerolinky by nejvíce pocítili ve Velké Británii: 53 % všech vnitrostátních letů (mimo Londýn) připadá na Flybe.  Ve flotile má aktuálně 54 letadel Bombardier Q400, 6 Embraerů E195, 11 E175  a 5 ATR72.

Tagy Connect Airways Flybe Mesa Air Virgin Atlantic
1 komentář