Berlín prodlouží síť metra, přibude 176. stanice

Metro na lince U3. Foto: Sven Lambert / BVGMetro na lince U3. Foto: Sven Lambert / BVG

Optimistický scénář počítá se zahájením stavby 800 metrů dlouhého úseku v roce 2026.

Berlínský senát schválil další rozšíření své sítě metra. Na jihozápadě metropole prodlouží stávající linku U3 z konečné Krumme Lanke ke stanici S-Bahn Mexikoplatz. Půjde o prodloužení o zhruba 800 metrů, celková délka linky U3 tak přesáhne 20 kilometrů.

O prodloužení této trasy se mluví několik let, schválení senátem znamená souhlas s další přípravou stavby, u které jsou odhadovány aktuální náklady na 105 milionů eur. Nová stanice metra vznikne jižně od zastávky S-Bahn Mexikoplatz.

Většina nové trasy povede pod zemí. Krumme Lanke jako konečná stanice je v provozu od roku 1929. Prodloužení trasy má zlepšit napojení této části města na linku S1. Ekonomickou návratnost této investice prokázala studie proveditelnosti. Detailněji je projekt popsán na stránkách radnice.

Podle vyjádření zástupců berlínského dopravního podniku Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) by stavba při optimistickém scénáři mohla začít v roce 2026 a dokončena v roce 2030. Po dokončení bude na celkem devíti linkách metra 176 stanic.

 

Tagy Berlín Berliner Verkehrsbetriebe BVG metro v Berlíně U3
12 komentářů