V Berlíně už jezdí všech 106 nových souprav S-Bahn. Nabízejí více prostoru i klimatizaci

Poslední souprava z dodávky 106 nových vlaků pro berlínský S-Bahn od firem Stadler a Siemens. Foto: DBPoslední souprava z dodávky 106 nových vlaků pro berlínský S-Bahn od firem Stadler a Siemens. Foto: DB

Berlínské vlaky S-Bahn jezdí na celkem 16 linkách a denně je využívá 1,4 milionu lidí.

Obnova vozového parku berlínských S-Bahn je dokončena. V německé metropoli tak ode dneška jezdí všech 106 souprav vyrobených sdružením firem Stadler a Siemens. Poslední vlak nové řady 483/484 uvedli místní politici oficiálně do provozu během slavnostní akce.

Nové vlaky podle nich nabízejí vysoký komfort, jsou vybaveny klimatizací, moderním informačním systémem pro cestující a kamerami pro větší bezpečnost.

Deutsche Bahn, které jsou přes svoji dceřinou firmu S-Bahn Berlin provozovatelem sítě městských linek v Berlíně, upozornily také na to, že se nejedná jen o obměnu za vyřazená vozidla, ale dojde i ke zvýšení kapacity příměstských linek. Celkově teď ​​nový vozový park S-Bahn nabízí zhruba 18 000 míst k sezení.

Objednávka zahrnovala 21 dvouvozových souprav (řada BR 483) a 85 čtyřvozových souprav (řada BR 484). Nové vozy se vyráběly v závodě Stadleru v berlínské čtvrti Pankow, svařování proběhlo v maďarském Szolnoku.

Dopravní podnik uvedl, že na okružních linkách S41/S42 a S8 budou nyní soupravy delší a ve špičkách budou zajíždět až do Wildau. Nová vozidla byla postupně nasazována do provozu od začátku roku 2021 a od té doby jezdí na linkách S41, S42, S46, S47 a S8.

Braniborský ministr pro infrastrukturu Guido Beermann uvedl, že S-Bahn je důležitým spojením mezi Braniborskem a Berlínem, zejména pro mnoho dojíždějících. „Jsem proto rád, že flotila je nyní kompletní. Díky výrazně větší kapacitě a mnoha technickým inovacím bude veřejná doprava šetrná ke klimatu a ještě atraktivnější, dodal.

Šéf systému S-Bahn Peter Buchner pak na předání vlaku ve stanici Charlottenburg doplnil, že nové vlaky už ujely celkem asi 17 milionů kilometrů a od cestujících na ně zaznamenali velmi pozitivní ohlasy.

Zástupkyně dopravního sdružení Berlín-Brandenburg Ute Bondová ocenila, že všechny soupravy byly dodány i přes výrobní komplikace včas. Dodala, že dopravní podnik vedle toho pracuje na prodlužování životnosti stávajících vozidel řady 481. Přestavěno bylo již více než 300 z 500 vozidel vyrobených v letech 1996-2004.

Berlínské vlaky S-Bahn jezdí na celkem 16 linkách a denně je využívá 1,4 milionu lidí.

Poslední souprava z dodávky 106 nových vlaků pro berlínský S-Bahn od firem Stadler a Siemens. Foto: DBPoslední souprava z dodávky 106 nových vlaků pro berlínský S-Bahn od firem Stadler a Siemens. Foto: DBPoslední souprava z dodávky 106 nových vlaků pro berlínský S-Bahn od firem Stadler a Siemens. Foto: DBPoslední souprava z dodávky 106 nových vlaků pro berlínský S-Bahn od firem Stadler a Siemens. Foto: DBNové vlaky pro berlínský S-Bahn. Foto: Deutsche BahnNové vlaky pro berlínský S-Bahn. Foto: Deutsche BahnNové vlaky pro berlínský S-Bahn. Foto: Deutsche BahnNové vlaky pro berlínský S-Bahn. Foto: Deutsche BahnNové vlaky pro berlínskou S-Bahn. Foto: Deutsche BahnNové vlaky pro berlínský S-Bahn. Foto: Deutsche BahnNové vlaky pro berlínský S-Bahn. Foto: Deutsche BahnNové vlaky pro berlínský S-Bahn. Foto: Deutsche Bahn
Tagy Berlín S-Bahn siemens Stadler VBB
14 komentářů