Babiš navrhne zákaz letů z Milána a Benátek

Letadlo Ryanairu na pražském letišti. Pramen: Letiště PrahaLetadlo Ryanairu na pražském letišti. Pramen: Letiště Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce v pondělí na Bezpečnostní radě státu kvůli šíření nového koronaviru navrhnout zákaz letů z Milána

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce v pondělí na Bezpečnostní radě státu kvůli šíření nového koronaviru navrhnout zákaz letů z Milána a Benátek. Itálie podle něj nákazu nezvládla. Řekl to České televizi (ČT). Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) dnes oznámil, že v ČR jsou první tři případy nákazy novým koronavirem. Všichni tři lidé do ČR v poslední době přicestovali právě z Itálie.

Kvůli koronaviru byly již dříve zastaveny také přímé lety mezi Českou republikou a Čínou, České aerolinie přerušily rovněž linku do Jižní Koreje. Letiště Praha na počátku týdne zavedlo speciální opatření, cestující z přímých linek z Koreje a Itálie prochází gatem, kde personál zkoumá, zda někdo nejeví příznaky nákazy.

Do Benátek z Prahy létá easyJet, přes sezónu také České aerolinie; Ryanair pak na nedaleké letiště v Trevisu. Do Milána létají easyJet a ČSA na letiště Malpensa, Ryanair do Bergama. Do Brna létá linka Ryanairu z Bergama.

Loni podle statistik prošlo odbavením na Letišti Praha na letech do a z Itálie 1,46 milionu cestujících. Po Velké Británii nelétá z Prahy do žádné jiné země tolik lidí. Z Prahy se létá aktuálně přímo na celkem jedenáct italských letišť, ve třech případech (Milán, Benátky a Řím) jde o dvě letiště pro jedno město.

Babiš také vyzval všechny hotely, ubytovny nebo provozovatele Airbnb, aby prověřovali, kdo u nich bydlí. Jedna z nakažených v Česku je Američanka, která podle premiéra využívala právě Airbnb. „Taky se vydala sama do nemocnice a to nechceme,“ podotkl Babiš. Podle něj je potřeba přejít na systém domácích odběrů. V pondělí o tom před polednem budou jednat i zástupci krajských hygienických stanic a záchranných služeb.

Premiér se rovněž domnívá, že by bylo dobré, aby se v pondělí ve školách učitelé zeptali, které z dětí bylo na prázdninách v Itálii. Podle Vojtěcha platí, že pokud se člověk pohyboval v zasažených lokalitách, tak nemá chodit na veřejnost, má telefonicky kontaktovat lékaře nebo hygieniky a zkonzultovat s nimi svůj stav. „To platí pro děti i pro dospělé. Pokud byli v zasažených regionech, ať postupují tímto způsobem,“ řekl ministr.

„Je potřeba si taky říct na Bezpečnostní radě státu, jestli nezakážeme akce většího rozsahu,“ sdělil Babiš. Ohrožen by tak mohl být například nadcházející Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě, kde se očekává až sto tisíc lidí.

Koronavirem, který se od prosince šíří z Číny, se ve světě dosud infikovalo přes 87.500 lidí a vyžádal si bezmála tři tisíce obětí. Drtivá většina případů se týká pevninské Číny, v Evropě je nejvíc zasažena Itálie. O nových případech informovaly dnes i okolní země. V Německu se počet infikovaných oproti sobotě takřka zdvojnásobil na 117 případů. Rakousko ohlásilo čtyři nově nakažené a celkově 14 případů.

 

ČTK + Zdopravy.cz

Tagy koronavir letecké spojení Česko - Itálie
68 komentářů