Metro v časech nákazy: I. P. Pavlova už není nejvytíženější stanicí

Opravený vestibul stanice metra B Karlovo náměstí. Pramen: DPPOpravený vestibul stanice metra B Karlovo náměstí. Pramen: DPP

Pražské metro kvůli pokračující virové nákaze zeje ve srovnání s běžným provozem prázdnotou. Organizátor dopravy ROPID zveřejnil vypovídající statistiky vzešlé

Pražské metro kvůli pokračující virové nákaze zeje ve srovnání s běžným provozem prázdnotou. Organizátor dopravy ROPID zveřejnil vypovídající statistiky vzešlé z počítadel ve stanicích. Podle nich se meziroční pokles pohybuje v rozmezí 80 až 85 procent.

Dosud nejméně cestujících (pouhých 202 tisíc) využilo metro ve čtvrtek 19. března a v pátek 20. března. Ve všední den o rok dříve to přitom bylo téměř 1,2 milionu cestujících. Tento týden se ale dostavil mírný nárůst, když v pondělí i v úterý metrem jelo shodně 235 tisíc lidí. Podle mluvčího ROPIDu Filipa Drápala ale do ukončení mimořádných vládních opatření nelze hovořit o nějakém trendu.

O relativně největší část cestujících přišla linka A, která zajišťuje dopravu do historického jádra, spojení na letiště nebo do škol v oblasti Dejvic a Suchdola. Z té zmizelo 82 procent cestujících, když 100 procent představuje pro ROPID týden od 2. do 8. března.

„Kromě centra stojí za povšimnutí výraznější pokles také ve stanicích Pankrác a Chodov, na který mají vliv nejspíše zdejší uzavřená obchodní centra. Jezdí sem proto zhruba šestkrát méně cestujících než běžně,“ doplnil Drápal.

Za zmínku stojí i fakt, že stanice I. P. Pavlova přišla dočasně o pozici nejvytíženější stanice metra v Praze, a to ve prospěch Smíchovského nádraží, které v uplynulém týdnu odbavilo o 14 tisíc cestujících více než „Pavlák“.

Stanicí I. P. Pavlova běžně projde za den přes 100 tisíc cestujících. Ještě 13. března byl obrat cestujících (vstupy a výstupy) na I. P. Pavlova 44 tisíc, 7. dubna už byl jen 16 tisíc. Na Smíchovském nádraží byl obrat ve stejné dny 40 tisíc, respektive 18 tisíc. Počítadla na Andělu (včetně výstupu Na Knížecí) zaznamenala v úterý tento týden 16 tisíc vstupů a výstupů.

Mění se i pořadí na chvostu. Dlouhodobě nejméně využívaná stanice Kolbenova přenechala v pondělí své místo Invalidovně. První měla obrat 1 741 cestujících, druhá 1 683 cestujících. V úterý se ale obě stanice téměř srovnaly na stejných číslech (Kolbenova 1 622 cestujících, Invalidovna 1 628).

O víkendech se nyní počet cest v metru pohybuje kolem 100 tisíc za den, když před nákazou to bylo až půl milionu cest. Uplynulý víkend nicméně přinesl mírný nárůst až na 120 tisíc cest denně.

Tagy koronavir počet cestujících v metru praha ropid
30 komentářů