Podniky MHD přišly kvůli viru o více než miliardu, spustí kampaň na obnovení důvěry

Trolejbus v Hradci Králové. Foto: DPMHKTrolejbus v Hradci Králové. Foto: DPMHK

Dopravní podniky provozující v českých zemích MHD už přišly na tržbách kvůli koronavirové nákaze o více než miliardu korun. Ztráty

Dopravní podniky provozující v českých zemích MHD už přišly na tržbách kvůli koronavirové nákaze o více než miliardu korun. Ztráty za 21 členských firem vyčíslilo Sdružení dopravních podniků na 1,1 miliardy. Sdružení proto žádá pomoc z Bruselu a chystá kampaň na obnovu důvěry v hromadné cestování.

„Dopravní podniky v celé republice čelí vážné situaci, kdy v důsledku prudkého snížení počtu cestujících došlo ke ztrátám na jízdném až o 80 procent. Podniky se tak se situací musejí nějakým způsobem vyrovnat, ať už omezováním přepravních výkonů, prodlužováním intervalů mezi spoji či omezováním plánovaných investic,“ uvedl předseda Sdružení dopravních podniků a generální ředitel Dopravního podniku města Pardubice Tomáš Pelikán.

Vedle poklesu příjmů z jízdného se podniky obávají i umenšení podpory od svých mateřských měst, která dopravu objednávají. „Do karet nám nehrají ani uzavřené kolektivní smlouvy, které nás zavazují k navyšování mezd, což je v této chvíli velmi problematické. Vedení všech podniků však zastává jednotný názor, že uděláme maximum, abychom nemuseli přikročit k propouštění zaměstnanců,“ uvedl místopředseda sdružení a generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

České Sdružení dopravních podniků se proto zařadilo mezi 80 evropských organizací dopravních podniků a měst a oslovilo evropské instituce, aby zahrnuly sektor městské veřejné dopravy mezi ty, na něž se vztahuje plán obnovy Evropské unie. „Jakýkoli finanční příspěvek by pomohl zmírnit následky, se kterými se musíme potýkat,“ řekl Pelikán.

Dopravní podniky přitom před sebou vidí i další výzvu, musejí znovu získat důvěru cestujících ve využívání městské hromadné dopravy. „Plánujeme proto společnou marketingovou kampaň, kterou bychom chtěli cestující přilákat zpět do našich prostředků. Všichni napříč republikou budeme nadále dělat maximum pro to, aby MHD byla bezpečná,“ doplnil Pelikán.

Tagy koronavir MHD Sdružení dopravních podniků ČR
39 komentářů