Arriva zdražila část vlakových jízdenek kvůli ceně nafty

Jednotka 845 společnosti Arriva vlaky v Mladé Boleslavi. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czJednotka 845 společnosti Arriva vlaky v Mladé Boleslavi. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Základní kilometrické jízdné zůstalo na stejné úrovni.

Společnost Arriva vlaky zveřejnila nový ceník jízdného ve svých vlacích. Dochází v něm k částečnému zdražení, ale ne plošně. Zvýšení cen je v úrovni mezi 5 až 20 korunami.

Nový ceník je součástí přepravního tarifního věstníku na stránkách ministerstva dopravy.

Například jízdenka z Hradce Králové do Liberce při online nákupu vyšla ještě v dubnu na 100 Kč, nyní stojí 120 Kč. Z Pardubic do Liberce ale jízdenka podražila jen o pětikorunu.

Podle mluvčího Arrivy Jana Holuba se základní kilometrické jízdné nemění. „Průběžně vyhodnocujeme poptávku cestujících a v závislosti na jejím vývoji upravujeme ceny relačního jízdného, abychom optimalizovali výnosy z přepravy od cestujících,“ uvedl Holub. „Z důvodu výrazného nárůstu cen pohonných hmot v posledním období přistoupili k dílčí úpravě cen u vybraných relací s cílem částečně kompenzovat tento nárůst,“ dodal.

Podle něj stále platí, že nejlevnější jízdenky jsou při nákupu v e-shopu. „Naší snahou je udržet veřejnou dopravu i přes pokračující zvyšování cen pohonných hmot cenově dostupnou všem skupinám cestující veřejnosti,“ řekl Holub.