Antimonopolní úřad potvrdil kartel tří firem v zakázkách Správy železnic, předseda snížil pokutu

Rekonstrukce přejezdů na trati Poříčany - Nymburk. Foto: Správa železnicRekonstrukce přejezdů na trati Poříčany - Nymburk. Foto: Správa železnic

Firmy se k protizákonnému jednání přiznaly.

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna potvrdil trest za kartelové dohody týkající se zakázek na české železnici. Oproti prvostupňovému rozhodnutí ale snížil výši pokuty o devět milionů korun. Jde o trest týkající se zakázky na železniční přejezdy.

Původní pokuta pro společnosti Starmon (většinovým vlastníkem je AŽD Praha), Signalbau a AK Signal Brno byla 52 milionů korun, nakonec došlo ke snížení na necelých 43 milionů korun. Pro českou železnici jde o klíčový verdikt. Antimonopolní úřad poprvé popsal a potrestal kartelovou dohodu.

Firmy se ke kartetelu přiznaly. „Účastníci řízení splnili podmínky pro narovnání s Úřadem a přiznali spáchání protisoutěžního jednání, nicméně dva z nich podali rozklad proti výši pokuty,“ sdělil po oznámení prvostupňového rozhodnutí mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Pokuta za zakázku na lokálce

Řízení se týkalo zakázky z roku 2015 „Zvýšení bezpečnosti na železničních přejezdech v úseku Vrané nad Vltavou (mimo) – Dobříš“. Firmy podle ÚOHS koordinovaly účast a nabídky do zadávacího řízení.

„Cílem dohody bylo, aby nejvýhodnější nabídku podalo sdružení ‚Společnost Vrané nad Vltavou – Dobříš‘, jehož hlavním členem byl soutěžitel AK Signal Brno. Takto dohodnuté nabídky byly následně podány,“ popsal Švanda. Hodnota zakázky byla 210 milionů korun.

Každý z členů kartelu dostal stejnou pokutu. Proti výši pokuty podaly rozklad Starmon a AK Signal Brno. Každému z členů kartelu předseda snížil pokutu o necelé tři miliony korun. „Předseda Mlsna vyhověl námitkám rozkladů, když konstatoval, že Úřad sice při stanovení výše pokut nepřekročil zákonný rámec a nejednalo se ani o zneužití správního uvážení, avšak individuální závažnost přestupku vyhodnotil bez přesvědčivého důvodu jiným způsobem, než tomu bylo v minulosti obdobných případech s obdobnými skutkovými okolnostmi. Pokuty v nové výši dosahují 14 311 000 korun pro každého z účastníků,“ dodal Švanda.

Bid rigging je druh kartelových dohod, které jsou uzavírány v souvislosti s veřejnými či soukromými zakázkami. Uchazeči o zakázku mezi sebou namísto soutěže uzavřou dohodu, aby zakázku získal předem určený člen kartelu, případně aby současně dosáhli navýšení nabídkové ceny. Ostatní uchazeči podávají tzv. krycí nabídky, aby bylo zachováno zdání soutěže. Bid rigging je nezákonný, protože narušuje principy spravedlivé hospodářské soutěže a vede k vyšším cenám pro veřejnost nebo pro organizace, které zakázky zadávají.

Tagy AK Signal kartel Signalbau Starmon ÚOHS Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
57 komentářů