Boeing dodal za březen více letadel než Airbus, evropského výrobce sužuje nedostatek dílů

Airbus nedávno uvedl v Hamburku do provozu novou automatizovanou linku pro výrobu A320neo. Foto: AirbusAirbus nedávno uvedl v Hamburku do provozu novou automatizovanou linku pro výrobu A320neo. Foto: Airbus

Po dlouhé době může být evropský výrobce v počtu dodaných letadel předstižen Boeingem.

Po několika letech předstihl americký výrobce letecké techniky Boeing svého evropského rivala Airbus v počtu dodaných letadel. Za březen dodal Boeing zákazníkům  64 civilních letadel, zatímco Airbus jen 61.

Vyplývá to z dnes zveřejněných dat obou společností.  Pro Boeing jde o druhý nejlepší výsledek za poslední čtyři rok. Airbus za první čtvrtletí svým  zákazníkům dodal celkem 127 civilních letadel, což představuje meziročně pokles o 9%. Důvodem není nedostatečná poptávka, ale trvající problémy v dodavatelském řetězci.

Airbus letos plánuje dodat 720 letadel, tento cíl se ale zdá být čím dál obtížněji splnitelný. Loni dodal 661 letadel.

Navzdory zpoždění si Airbus nemůže stěžovat na nedostatek zájmu o svá nová letadla. Za první kvartál zaznamenal výrobce celkem 156 objednávek a čtrnáct zrušení zakázek. V seznamu objednávek se poprvé za letošní rok objevila i zakázka na další čtyři nákladní letadla A350 F. Objednal si je Martinair.

Boeing těží především z urychlení produkce letadel 737 MAX a také dodání řady letadel 787, která byla uzemněna kvůli problémů s kvalitou.

Tagy Airbus
1 komentář