Čtvrtý krach aerolinky za měsíc. Slovinské aerolinky Adria Airways dolétaly

Airbus A319 společnosti Adria Airways. Foto: Autor: Curimedia – Flickr: Airbus A319-132 Adria Airways S5-AAP, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19869672Airbus A319 společnosti Adria Airways. Foto: Autor: Curimedia – Flickr: Airbus A319-132 Adria Airways S5-AAP, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19869672

Slovinská letecká společnost Adria Airways je čtvrtou evropskou aerolinkou, která nepřežila letošní září a roky ztrátového provozu. Firma dnes týden

Slovinská letecká společnost Adria Airways je čtvrtou evropskou aerolinkou, která nepřežila letošní září a roky ztrátového provozu. Firma dnes týden poté, co zastavila většinu letů, oznámila vstup do insolvence a vyhlášení úpadku. Končí tak přímé spojení Praha a Lublaně.

Společnost konec oznámila na svých internetových stránkách.  Bankrot se očekával několik dní, firma za minulý týden uskutečnila jen pár letů. „Soud má tři dny na to, aby zahájil insolvenční řízení. Během této doby jsme zrušili všechny lety,“ uvedla firma v prohlášení. Ještě dnes odpoledne letenky aerolinka prodávala. Adria Airways končí po 58 letech existence.

Ve Slovinsku po krachu podle slovinského ministra hospodářství Zdravka Počivalšeka zvažují založení nové letecké společnosti. Právě slovinská vláda přitom ztrátovou aerolinku v roce 2016 prodala německému fondu 4K Invest. Krach Adrie přinese komplikace nejen Slovinsku, ale i některým dopravcům: jejich letadla a posádky si najímaly, zejména pak Austrian a Swiss.

Po Adrii zůstanou dluhy zhruba 90 milionů eur, firma zaměstnávala přes 558 lidí. Špatnou finanční situaci vycítily už v minulých dnech leasingové firmy, které si stáhly svá letadla zpět. Firma ještě nedávno létala s 19 letadly. Aerolinka byla součástí Star Alliance.

Letošní září je pro evropskou leteckou dopravu velmi kritické, od začátku měsíce jde o krach čtvrté společnosti. Zatím padly francouzské Aigle Azur a XL Airways, největším krachem je pád Thomas Cook Airlines. Na trhu se tak uvolnilo zatím přes sedm desítek letadel.

Tagy Adria Airways krachy leteckých dopravců
21 komentářů