Krachy aerolinek uvolnily desítky letadel, majitele čeká těžké hledání provozovatelů

Airbus A330-200 společnosti Thomas Cook. Foto: Ken Fielding/https://www.flickr.com/photos/kenfieldingAirbus A330-200 společnosti Thomas Cook. Foto: Ken Fielding/https://www.flickr.com/photos/kenfielding

Celkem 77 letadel se během několika týdnů uvolnilo díky krachu evropských leteckých společností nebo jejich finančním problémů. Na rozdíl od

Celkem 77 letadel se během několika týdnů uvolnilo díky krachu evropských leteckých společností nebo jejich finančním problémů. Na rozdíl od minulých měsíců ale mohou mít leasingové společnosti potíže pro ně najít brzy další uplatnění.

Server Leeham News spočítal, že krach Thomas Cook, XL Airways a Aigle Azur uvolnil na trhu v součtu 77 letadel. Další budou s velkou pravděpodobností volné po po Adria Airways, u kterých si leasingové firmy již stáhly tři airbusy A319. Firma poslední týden uzemnila většinu letů, přišla o velkou část flotily a stále není jasné, zda bude dál existovat. Slovinský úřad civilního letectví ji dal čas do 3. října, aby prokázala zajištění financování provozu.

Do problémů se dostaly aerolinky, které už neměly téměř žádná vlastní letadla, všechna byla už v majetku leasingových společností. Například Thomas Cook má pouze pět vlastních letadel, ostatní z celkového počtu 47 odstavených strojů patří leasingovým společnostem. V minulosti byla letadla přímo aerolinek, kvůli hospodářským problémům ale firma postupně přešla na prodej letadel a jejich zpětný pronájem.

Na trhu pronájmů letadel začaly růst výrazně ceny letos na jaře po uzemnění boeingů 737 MAX. Současná situace ale leasingovým firmám příliš nepomůže: jednak se očekává relativně brzký návrat MAXů do provozu, jednak začíná slabší část roku na provoz. Navíc k dispozici jsou po padlých dopravcích hlavně airbusy A320family. Letadla chybí dopravcům, kteří létají s boeingy a i když by se jim kapacita hodila, na airbusy nemají piloty.

Leaham News současně připomíná, že od začátku roku zkrachovalo už 18 leteckých společností. Krach Thomas Cook je zatím letos bezkonkurenčně největší.

Tagy krachy leteckých dopravců
14 komentářů