Těžké časy Flybe. Britská aerolinka je na prodej. Kvůli brexitu i drahé ropě

Embraer E195, foto: FlybeEmbraer E195, foto: Flybe

Největší evropská letecká společnost zaměřená na regionální dopravu je na prodej.  Na burze oznámila, že kvůli velkému poklesu zisků i

Největší evropská letecká společnost zaměřená na regionální dopravu je na prodej.  Na burze oznámila, že kvůli velkému poklesu zisků i nepříliš pozitivnímu výhledu hledá nového strategického investora, který by do aerolinky vstoupil.

V oznámení pro burzu vydaném po zveřejnění výsledků za první pololetí svého finančního roku firma oznámila, že jedná s několika investory o vstupu do firmy a řeší různé strategie včetně velkého škrtání nákladů i omezení kapacity. 

Aerolinka se sídlem v britském Exeteru ztratila na burze od října přes  50 % své hodnoty, tehdy poprvé oznámila výrazné zhoršení výsledků. Od roku 2010 klesla její hodnota o 90 %.

Ve zprávě pro investory firma oznámila za první pololetí meziroční pokles na 7,4 milionů liber z loňských pololetních 16,1 milionů. Firma jako hlavní důvod zhoršení výsledků uvedla rostoucí ceny paliva, zvýšenou konkurenci i měnové výkyvy kvůli Brexitu. Za celý finanční rok očekává ztrátu 22 milionů liber. „Brexit zůstává hlavní nejistotou pro celý obor letectví i ekonomiku,“ uvedla firma v prohlášení.

Flybe létá s 76 letadly, většinou s menšími turbovrtulovými stroji. V síti má celkem 75 letišť. Aktuálně létá i z Prahy na londýnské letiště Southend, linka ale na začátku ledna příštího roku skončí. Ročně přepraví 8 milionů cestujících. Firma vznikla v roce 1979, původně jako Jersey European Airways. Případný konec aerolinky by nejvíce pocítili ve Velké Británii: 53 % všech vnitrostátních letů (mimo Londýn) připadá na Flybe.  Ve flotile má aktuálně 54 letadel Bombardier Q400, 6 Embraerů E195, 11 E175  a 5 ATR72. 

Ve Velké Británii se nejčastěji skloňují při debatách o možném převzetí aerolinky společnosti easyJet nebo majitel British Airways International Airlines Group. Dříve měl zájem Stobart Air, který pro Flybe létal, firma ale nabídku na převzetí na začátku roku stáhla.

Tagy Brexit Flybe
19 komentářů