easyJet varoval před poklesem zisku. Kvůli brexitu i slábnoucí poptávce

Airbus A319 společnosti easyJet v Praze. Foto: Letiště PrahaAirbus A319 společnosti easyJet v Praze. Foto: Letiště Praha

Jedna z největších evropských aerolinek dnes varovala své akcionáře, že zisky firmy budou v příštích měsících výrazně klesat. Viní z

Jedna z největších evropských aerolinek dnes varovala své akcionáře, že zisky firmy budou v příštích měsících výrazně klesat. Viní z toho nejistotu kvůli Brexitu i celoevropsky klesající poptávku po létání zejména na dovolenou. Akcie firmy oslabily během jediného dne o více než osm procent.

Ve zprávě pro investory uvedl, že i když výsledky za posledních šest měsíců budou podle očekávání, další výhled firmy je nejistý.

Vidíme určité oslabení poptávky ve Spojeném království i v celé Evropě. Věříme, že přichází jednak kvůli makroekonomické nejistotě i mnoha otázkám spojeným s Brexitem,“ uvedl šéf easyJetu Johan Lundgren. Největší zhoršení prodejů nastalo podle Lundgrena v posledním měsíci. Podle něj proto firma chystá další opatření, která by měla podpořit nákup letenek, stejně jako nové služby.

Kvůli Brexitu už dříve jiné aerolinky varovaly před zhoršením výsledků. Zejména pro easyJet, Ryanair, British Airways a Virgin Atlantic, které mají ve Velké Británii vysoký podíl zákazníků, nastává velké období nejistoty.

Provozně jsme na Brexit velmi dobře připraveni. Ať se stane cokoliv, budeme létat dál jako evropský dopravce,“ dodal Lundgren. Firma se už připravila na brexit tím, že si udělala provozní licenci i v Rakousku.

Nadbytečná kapacita by se mohla projevit i na cenách letenek, které by nemusely tolik růst přes léto jako obvykle.

Tagy Brexit easyjet
1 komentář