100 tisíc za let. Karlovarský kraj přispěje Čedoku na jeho byznys s dovolenou v Turecku

Boeing 737 MAX 8. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8. Foto: Smartwings

Spojení do Antalye bude jediné, které bude z karlovarského letiště v nabídce.

Karlovarský kraj podpoří charterové linky z Karlových Varů do turecké Antalye, které plánuje na hlavní turistickou sezonu cestovní kancelář Čedok. Vzhledem k nejisté situaci na trhu ale bude příspěvek vázán jen na uskutečněné lety, řekl ČTK krajský zastupitel Jan Bureš (ODS). Půjde o 100 000 korun na jeden let. Z karlovarského letiště, které patří kraji, v současné době žádné pravidelné lety nelétají.

Je to smlouva mezi letištěm, Karlovarským krajem a Čedokem, kde by se mělo platit za každý uskutečněný let, tak, jako to bylo připravované v minulém roce s Bulharskem. Ten příspěvek ze strany kraje na jeden uskutečněný let by měl být 100 000 korun na jeden let bez DPH,“ uvedl Bureš. Podle něj by mělo jít o deset letů, Čedok už tyto zájezdy prodává. Celkem by tak kraj mohl zaplatit až milion korun.

„Vzhledem ke zvýšené poptávce po dovolené v Turecku jsme se rozhodli v létě navýšit nejen kapacity pokojů, ale také přidat další odletové místo. Jako jediná cestovní kancelář budeme nabízet přímé lety z Karlových Varů. Vidíme velký potenciál u klientů z Karlovarského kraje, kteří letos nemusí cestovat na jiná letiště a naopak mohou pohodlně odletět přímo do Antalye,“ uvedl generální ředitel Čedoku Stanislav Zeman při oznámení o novém spojení.

Kraj chtěl dotovat už lety do Bulharska

Létat se bude jednou týdně, vždy ve středu od 15. června do konce září. Smartwings na linku nasadí Boieng 737-800. „Jsme rádi, že letecké spojení do této oblíbené destinace v Turecku můžeme nabídnout také z Karlových Varů. Smartwings budou během letní sezóny provozovat lety celkem z pěti českých letišť,“ doplnil Petr Šujan, obchodní ředitel Smartwings. Lety budou jen pro klienty Čedoku, letenky nebudou v prodeji samostatně.

V loňském roce chtěl Karlovarský kraj podobně podpořit lety do bulharského Burgasu, nakonec ale z plánu sešlo. Proti loňské dohodě by letošní lety do turecké Antalye měly být bez mezipřistání, tedy přímé.

Karlovarské letiště se už několik let potýká s problémy způsobenými zhoršenými vztahy s Ruskem. Dříve do Karlových Varů létaly pravidelné linky z Moskvy. Vzhledem k aktuální situaci na Ukrajině a sankcím proti Rusku je ale obnovení linky v nedohlednu. Podle Bureše tak letiště v brzké době požádá Karlovarský kraj o částku deset milionů korun na pokrytí propadů na letošní rok.

Dotovat lety na dovolené není v Česku novinkou. V minulosti takto například platil Moravskoslezský kraj za spojení z Ostravy do Dubaje.

ČTK + Zdopravy.cz

Tagy Čedok Karlovarský kraj KLV-AYT Letiště Karlovy Vary
71 komentářů