ZSSK odhalila interiér nových vlaků pro tatranské železnice

Interiér nových jednotek pro TEŽ. Foto: ZSSKInteriér nových jednotek pro TEŽ. Foto: ZSSK

Nové jednotky začnou jezdit do konce roku.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pokračuje v podstupném odhalování nových vlaků pro provoz v síti Tatranské elektrické železnice (TEŽ). Na svém facebookovém profilu dnes zveřejnila snímky z interiéru první jednotky, která je již na Slovensku a brzy ji čekají první zkušební jízdy.

Nové jednotky Stadler GTW nabídnou celkem 91 míst k sezení a dvě místa pro cestující na vozíku. Součástí bude také prostor pro přepravu jízdních kol a kočárků, který bude v zimě sloužit hlavně pro přepravu lyží.

„Použité materiály jsou odolné vůči vandalismu, podlaha má protismykové úpravy,“ uvedla ZSSK na svém profilu. Součástí výbavy jsou zásuvky na dobíjení drobné elektroniky, Wi-Fi a také počítadlo cestujících.

Nové jednotky budou mít hybridní pohon – ozubnicový i adhezní. Budou moci jezdit na zubačce ze Štrby na Štrbské Pleso i na ostatních tratích TEŽ. Maximální rychlost bude 80 km/h.

Kromě pěti jednotek ZSSK koupily i hybridní lokomotivu s elektrickým a dieselovým pohonem. V zimě bude možné využít lokomotivu jako sněžný pluh a ovládat ji také na dálku. Celková hodnota zakázky je 38 milionů eur.

ZSSK nasadí všechny jednotky letos do konce roku pro provoz na tratích Štrba – Štrbské Pleso, Štrbské Pleso – Starý Smokovec – Poprad a Starý Smokovec – Tatranská Lomnica.

ZSSK si ponechá dvě původní soupravy 405.95, které svůj provoz ukončily po padesáti letech loni v červenci. Nasadí je  zejména na mimořádné a historické jízdy, případně jako posily.

Interiér nových jednotek pro TEŽ. Foto: ZSSKInteriér nových jednotek pro TEŽ. Foto: ZSSKInteriér nových jednotek pro TEŽ. Foto: ZSSKInteriér nových jednotek pro TEŽ. Foto: ZSSKInteriér nových jednotek pro TEŽ. Foto: ZSSKNové jednotky pro TEŽ. Foto: ZSSKNové elektrická jednotka od Stadleru pro provoz v Tatrách. Foto: ZSSKNová lokomotiva pro provoz v Tatrách. Foto: ZSSKPrvní nové elektrické jednotky od Stadleru pro ZSSK a její provoz v Tatrách. Foto: ZSSKPrvní nové elektrické jednotky od Stadleru pro ZSSK a její provoz v Tatrách. Foto: ZSSK
Tagy ozubnicová železnice Stadler Tatranské elektrické železnice (TEŽ) TEŽ Železničná spoločnosť Slovensko ZSSK
59 komentářů