Železniční strojírna Pars nova investuje za čtyři roky do výroby půl miliardy

Areál strojírny Pars nova. Pramen: Škoda TransportationAreál strojírny Pars nova. Pramen: Škoda Transportation

V Šumperku vznikne za stovky milionů nová podvozkárna, lakovna nebo opravna motorů.

Společnost Pars nova ze skupiny Škoda Transportation oznámila stamilionové investice do výrobního areálu v Šumperku. Během čtyř let zde chce investovat 460 milionů korun. Cílem je vedle modernizace technologií i zvýšení výrobních kapacit o 35 procent. Skupina Škoda Transportation tím pokračuje v miliardových investicích, které ohlásila po převzetí skupinou PPF.

„Investiční výstavba v naší společnosti byla zahájena prodloužením zkušebny a přejímací haly, kterou plánujeme dokončit do konce letošního roku. Dále jsme zahájili komplexní modernizaci provozu v hlavní výrobní hale a připravujeme investici do nové opravny podvozků a kolovky. Investicemi si klademe za cíl získat až sedmnáct nových kolejových stání a novou linku na opravu podvozků,“ uvedl Aleš Měrka, generální ředitel a člen představenstva Pars nova.

V následujících letech vznikne nová podvozkárna. Ještě v letošním roce bude osazena dvěma posuvnami, kolejištěm o délce 300 metrů a novou průběžnou pračkou pro podvozky. V roce 2021 zde dojde k instalaci nového CNC soustruhu na dvojkolí, lisu na dvojkolí a vybudování specializovaného pracoviště na montáž ložisek a defektoskopického střediska.

Areál strojírny Pars nova. Pramen: Škoda Transportation

Areál strojírny Pars nova. Pramen: Škoda Transportation

Dokončení celé podvozkárny bude završeno v roce 2022 instalací samostatné lakovny a tryskacího boxu. Další investice jsou v Šumperku plánovány do kompletní rekonstrukce výrobních provozů, jako například opravny trakčních motorů, opravny elektroniky a do technologie přípravy a dělení materiálu pro výrobu náhradních dílů.

„Mimo masivních investic v Ostravě a Plzni nyní připravujeme investici v hodnotě téměř půl miliardy do navýšení kapacit a modernizace areálu v šumperské společnosti Pars nova. S rozšiřováním kapacit bude také docházet k náboru nových zaměstnanců,“ uvedl předseda představenstva a prezident skupiny Škoda Transportation Petr Brzezina.

V Plzni již Škoda začala s výstavbou nového výrobního a zkušebního zázemí za více než 800 milionů korun. Postupně zde přijme více než tisíc nových zaměstnanců. V Ostravě se dceřiná firma Škoda Vagonka díky investici jedné miliardy korun rozroste na dvojnásobek plochy. Postaví se například nová lakovna, obráběcí centrum nebo výrobní linky.

Škoda Transportation uvádí, že má aktuálně v zásobníku zakázky v hodnotě zhruba 65 miliard korun.

Tagy Pars nova Škoda Transportation Šumperk
24 komentářů