České dráhy modernizují lehátkové vozy, první je už na okruhu

První vůz řady Bcmz po modernizaci na zkušebním okruhu. Foto: Výzkumný Ústav ŽelezničníPrvní vůz řady Bcmz po modernizaci na zkušebním okruhu. Foto: Výzkumný Ústav Železniční

Vozy budou mít nově uzavřený systém WC nebo wifi.

České dráhy letos modernizují postupně všech devět lehátkových vozů řady Bcmz. Zakázku získala dcera Českých drah DPOV. První vůz po úpravách je již na železničním zkušebním okruhu.

V interiéru nedojde k zásadním změnám, z pohledu cestujících bude tou největší nové uzavřené WC v každém voze. „Dochází k výměně klimatizace, centrálního zdroje energie, vybudování nové řídící jednotky dveří, které umožní jejich blokování a další drobné úpravy,“ řekl mluvčí Českých drah Robert Pagan. Nová bude také požární a rozhlasová ústředna. Nově by měly mít vagóny také wifi.

První schválený vůz má být podle něj předán do provozu letos do listopadu, úpravou projde všech devět vozů. Jde o vozy po rakouských spolkových drahách ÖBB.

Podstatně větší úpravy čekají lůžkové vozy řady WLABmee. Zakázku na modernizaci devíti vozů s odhadovanou cenou 137 milionů korun získala společnost Pars nova, oprava již běží.

Při modernizaci dojde především k rozsáhlé obnově interiéru, výměně součástí lůžek, obnově obložení, sociálního zařízení a sprchy, bude dosazeno nové LED osvětlení či doplněny elektrické zásuvky pro napájení drobné elektroniky cestujících. Nově bude řešen hygienický koutek v oddílech: umyvadlo bude jako toaletní skříňka. Budou instalovány nové rolety, doplněny držáky na nápoje u lůžek a další drobné úpravy. Vůz bude mít nově také palubní wifi i síť, budou dosazeny nové dveře a vnější informační tabule. Vozy současně projdou hlavní periodickou opravou.

ČD v současnosti provozují devět lůžkových vozů WLABmee, dvanáct lůžkových vozů WLABmz a devět lehátkových vozů Bcmz.

Tagy Bcmz České dráhy DPOV Pars nova Top WLABmee
82 komentářů