Zdarma jen pod sedačkou. Další dopravce končí s bezplatnými kufry na palubě

Boeing 737-800 společnosti Transavia. Foto: Letiště PrahaBoeing 737-800 společnosti Transavia. Foto: Letiště Praha

Poplatek začne na 10 eurech za let.

U další letecké společnosti musíte při porovnání ceny letenek řešit i to, kolik bude stát přeprava běžného palubního zavazadla. Transavia ze skupiny Air France-KLM, která létá mimo jiné i z Prahy do Paříže a Eindhovenu, se zařadila do seznamu nízkonákladových dopravců, kteří k ceně letenky nabízí zdarma jen přepravu miniaturního batohu pod sedadlo a větší zpoplatňuje.

Nový poplatek oznámil dopravce v tiskové zprávě. Jako důvod uvádí rostoucí náklady i například provozní komplikace. Pokud cestují lidé se standardním palubním zavazadlem, obvykle se u všech nevejde na palubu a musí do nákladového prostoru. To celý proces nástupu do letadla zpomaluje.

Nová pravidla začnou platit od 3. dubna, pro rezervace do té doby budou platit původní podmínky. Ty dosud stanovují velikost zavazadla 55 × 40 × 25 cm. Od dubna bude platit podmínka 40 × 30 × 20 cm, zjednodušeně řečeno se musí vejít pod sedačku.

Transavia slibuje výši poplatku od 10 eur za let. U nízkonákladových dopravců se tyto poplatky značně liší podle letu i poptávky, často přesahují samotnou cenu letenky.

Tagy podmínky přepravy palubních zavazadel poplatek za palubní zavazadlo transavia
64 komentářů